.

środa, 20 listopada 2013

Słodka szachownica.




Składniki:

175 g miękkiego masła
6 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
250 g mąki pszennej
25 g stopionej czekolady
białko do posmarowania
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
Stopniowo dosypywać mąkę ,ucierać i wyrobić miękkie ,gładkie ciasto. Można sobie pomóc palcami.
Ciasto podzielić na połowy. Do jednej dodać stopioną czekoladę i wyrobić.
Oba ciasta zawinąć w folię i włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu ,oba ciasta ,rozwałkować na prostokąty o szerokości 7-8 cm i grubości 1 cm.
Jeden kawałek posmarować roztrzepanym białkiem i nakryć drugim płatem ciasta.
Ciasto przekroić wzdłuż i przewrócić jeden kawałek .Posmarować jego brzeg białkiem i przyłożyć do drugiego tak ,aby przypominały szachownicę. Docisnąć ,aby się skleiły.
Ciasto pokroić na kawałki o szerokości 2cm ,położyć je płasko na natłuszczonej blasze w odstępach.
Piec w temp.180 stop. około 20 min. Sprawdzić czy stwardniały. Zostawić chwilę na blasze ,aby przestygły i następnie przełożyć na paterę.



14 komentarzy:

  1. bardzo efektownie wyglądają:) pochłonęłabym wszystkie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo efektownie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne, częstuję się:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis na święta będzie jak znalazł:) Pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciastka, jak do Ciebie zaglądam to mi ślinka leci :) apetyczne zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń
  6. ¡Qué buena pinta! Me apunto la idea!
    Besos,
    Palmira

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne urozmaicenie ciasteczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna szachownica, jest czym się zachwycać. Bo efekt końcowy jest pomysłowy. Takie do schrupania maślane ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uauuuu!!!! Delicioso, como siempre.Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na kolorowy deser :)

    OdpowiedzUsuń