.

sobota, 28 września 2013

Wynalazki kuchenne czyli bakłażan z dodatkami.




Nazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki, dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i  ser, można włożyć np. szynkę konserwową i pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność. Podajemy  jako samodzielne danie lub  jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych "mocy przerobowych".
Składniki na 4 porcje:

1 bakłażan
4 plasterki szynki szwarcwldzkiej
4 plasterki sera gouda
1 papryka bez skórki
zioła prowansalskie
sól, pieprz
mąka, jajko, bułka tarta
olej do smażenia

Bakłażana pokroić wzdłuż na 8 plasterków, które należy wymoczyć przez 1/2 godziny w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, osuszyć na papierowym ręczniku.
Każdy plaster posypać odrobiną ziół prowansalskich i pieprzem.
Na plasterku bakłażana układamy, szynkę szwarcwaldzką, ser i kawałek czerwonej papryki bez skórki.
Całość  przykrywamy plastrem bakłażana, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce i smażymy z obu stron na oleju. Można podać z sosem, ketchupem,  bez sosu jest również bardzo smaczny.





16 komentarzy:

  1. Amo berinjela! ótima invenção! Vou postar uma receita com berinjela para dividir com você. Um antepasto. Acho que vai apreciar. Um abraço
    Cris/Brasil

    OdpowiedzUsuń
  2. To mnie ślinić swój Spodek, po prostu zobaczyć obraz.
    Przepis jest bardzo dobry, gratulacje i błogosławieństwa!
    to, co jest czerwone wykończenia?
    Używam Google Translator.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Este es el serbal.Muchas gracias y bienvenida.Un saludo.Christopher

      Usuń
  3. Ciekawe rozwiązanie proponujesz. Raczej w szynkę zawijałam albo w mięso takie różnorodności. Ale "kupuję" ten sposób na bakłażana. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Christopher, narobiłeś mi smaka na bakłażana :)
    pozdrawiam i życzę sympatycznej soboty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam bakłażana, przepysznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie danie na 5 plus:)

    OdpowiedzUsuń
  7. :Hi:) Beautiful your cooking - Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you, I invite you to blog more often Christopher

      Usuń
  8. Ale super to wygląda przekrojone w drugą stronę, lubię takie pomysły "na opak" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam bakłażana więc takie wynalazki są dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj widać, że pyszne... u mnie znalazłoby się wielu amatorów na takie bakłażany :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ¡Qué receta más buena!. Me ha gustado mucho la idea, la probaré. Me encanta la berenjena.
    Un beso.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejne doskonałe danie w Twoim wykonaniu:) Częściej chciałabym widzieć takie wynalazki:) Wygląda rewelacyjnie:) mniem mniam:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń