Nazwa trochę przewrotna, ale danie pyszne. Wynalazki,
dlatego, że pomiędzy dwa plastry bakłażana i ser, można włożyć np. szynkę konserwową i
pomidora w plastrach czy też np. plasterki świeżego ogórka. Pełna dowolność.
Podajemy jako samodzielne danie lub jako przystawkę. Wszystko zależy od naszych
"mocy przerobowych".
Składniki na 4 porcje:
1 bakłażan
4 plasterki szynki szwarcwldzkiej
4 plasterki sera gouda
1 papryka bez skórki
zioła prowansalskie
sól, pieprz
mąka, jajko, bułka tarta
olej do smażenia
Bakłażana pokroić wzdłuż na 8 plasterków, które należy
wymoczyć przez 1/2 godziny w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, osuszyć na
papierowym ręczniku.
Każdy plaster posypać odrobiną ziół prowansalskich i
pieprzem.
Na plasterku bakłażana układamy, szynkę szwarcwaldzką,
ser i kawałek czerwonej papryki bez skórki.
Całość przykrywamy
plastrem bakłażana, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce i smażymy z obu
stron na oleju. Można podać z sosem, ketchupem, bez sosu jest również bardzo smaczny.
Amo berinjela! ótima invenção! Vou postar uma receita com berinjela para dividir com você. Um antepasto. Acho que vai apreciar. Um abraço
OdpowiedzUsuńCris/Brasil
Eu estou esperando por duas receita Christopher
UsuńTo mnie ślinić swój Spodek, po prostu zobaczyć obraz.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest bardzo dobry, gratulacje i błogosławieństwa!
to, co jest czerwone wykończenia?
Używam Google Translator.
Este es el serbal.Muchas gracias y bienvenida.Un saludo.Christopher
UsuńCiekawe rozwiązanie proponujesz. Raczej w szynkę zawijałam albo w mięso takie różnorodności. Ale "kupuję" ten sposób na bakłażana. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChristopher, narobiłeś mi smaka na bakłażana :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życzę sympatycznej soboty :)
Nigdy nie jadłam bakłażana, przepysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie danie na 5 plus:)
OdpowiedzUsuń:Hi:) Beautiful your cooking - Maria
OdpowiedzUsuńThank you, I invite you to blog more often Christopher
UsuńAle super to wygląda przekrojone w drugą stronę, lubię takie pomysły "na opak" ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakłażana więc takie wynalazki są dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńOj widać, że pyszne... u mnie znalazłoby się wielu amatorów na takie bakłażany :)
OdpowiedzUsuń¡Qué receta más buena!. Me ha gustado mucho la idea, la probaré. Me encanta la berenjena.
OdpowiedzUsuńUn beso.
Muchas gracias y bienvenida.Un saludo Christopher
UsuńKolejne doskonałe danie w Twoim wykonaniu:) Częściej chciałabym widzieć takie wynalazki:) Wygląda rewelacyjnie:) mniem mniam:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń