.

wtorek, 3 września 2013

Watermelon with cardamom chocolate.

Arbuz z kardamonową czekoladą i argentyńskim winem.



Składniki:
1 duży dojrzały  arbuz
100 ml. argentyńskiego wina Celebro [ TUTAJ]
20 g coffee&cardamom dark chocolate  ( terravita )
8  łyżeczek żelatyny
8 dkg cukier
listki mięty
aceto balsamico di Modena do polania

Wykonanie:

Arbuz przekroić na połowę i wydrążyć łyżką miąższ. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Całość przecedzić do garnka przez gęste sito. Otrzymany sok, powinno go być około 900 ml, nastawić na gaz, dodać wino i cukier. Podgrzewać mieszając do zagotowania. Dodać żelatynę, wymieszać i już nie gotować. Wystudzić i do tężejącej galaretki dodać  starte ( pokruszone) kawałeczki czekolady. Całość wlać do formy i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około 5 godzin). Wyłożyć na paterę. Pokroić i podawać skropione aceto balsamico di Morena z listkiem mięty i czekoladą z kardamonem.
Watermelon z dodatkiem argentyńskiego wina Celebro nabiera wyjątkowego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro.



16 komentarzy:

  1. Fajny przepis! Łatwy i szybki! Stylizacja tego deseru jest oszałamiająca!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wygląda :)
    próbuję sobie wyobrazić smak, ale jakoś nie mogę, więc powinnam wypróbować przepis :)
    pozdrawiam bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Delicioso. Gracias por seguir mi blog:-) Saludos desde España

    OdpowiedzUsuń
  4. Deliciosa presentación y me imagino que un sabor espectacular. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uhmmmmmmmmmmmmmmmmm, un postre de lujo, besos
    Sofía

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno czegoś tak ładnego i pomysłowego nie widziałam:) superrr!
    pozdrawiam cię serdecznie
    A.

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest prawdziwe kulinarne arcydzieło:) Już sobie wyobrażam jak cudnie musiało smakować:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A tu znów kusisz ;) I co ja mam zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też testowałam wina Celebro... już sobie wyobrażam, jaki pyszny jest taki deser!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie podane, z winem uwielbiam takie desery do tego balsamico, poezja jak dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Christopher!! e pasado por casualidad por tu blog y me a encantado tu receta ,me quedo como seguidora ,y te invito a mi blogs .http.//todosobrecarmen.blogspot.com.

    Un abrazo!!

    OdpowiedzUsuń