"Big" - pierogi z kurkami
400 g mąki
300 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem .
Teraz kurki.
0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić
1 cebula
1 łyżka oliwy
sól , pieprz
Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje .Dodać
sól i pieprz do smaku.
Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy
12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić
.
Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na
powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min.
Sos .
250 ml śmietany kremówki
150 g sera pleśniowego np. gorgonzola
Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku .
Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z
pietruszką .
Oj musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńpomysłowe!:) grzybki uwielbiam,a podane w formie wielkich piergów, choć bardziej przypominają mi dawne sakwy z pieniędzmi, a tutaj wypełnione są grzybami:) a sosy serowe to moja mała słabość:P
OdpowiedzUsuńFaktycznie,pyszne i jest w takich pierogach dużo grzybów, no i ten sosik.Christopher
UsuńJakie giganty, pyszne:)
OdpowiedzUsuńHello! Very nice presentation!
OdpowiedzUsuńMuchas gracias.Este es un plato de alta cocina.Christopher
UsuńCiekawa forma pierożków:)
OdpowiedzUsuńo rany! jestem pod wielkim wrażeniem:) nie moge sobie wyobrazić lepszego nadzienia do pierożków:) Christopher jesteś wielki:D
OdpowiedzUsuńmniam... jakie to musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńTo coś zdecydowanie dla mnie ! Pyszności.
OdpowiedzUsuńWypaśne :-)
OdpowiedzUsuńTo właściwie nie są pierogi, tylko - jak zauważono - sakiewki z pysznym nadzieniem.
Jak zwykle efektownie podane, pomysł rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają! Sposób podania jest rewelacyjny :))
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłeś...:-)
OdpowiedzUsuńAcabo de descubrir tu blog y me parece fantástico, te felicito por tu cocina. Un saludo, Clara.
OdpowiedzUsuńDanie stworzone dla mnie:) Tak się składa, ze z grzybów najbardziej lubię kurki:) a zawinięcie farszu z kurek w ciasto pierogowe to poezja smaku:) na sam widok ma się ochotę je zjeść:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuń