.

poniedziałek, 23 września 2013

Mielone z leśnymi grzybami w keksówce.



Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa  w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów  [TUTAJ]. Zrobiłem trochę inaczej i dodałem  grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo.

Składniki:
1,5 kg łopatka wieprzowa
2 cebule
1 duża bułka namoczona w mleku
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%

sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie
75 dag leśne grzyby
1 cebula
sól. pieprz

Grzyby obgotować, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do przestudzenia.
Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC.

Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym.

12 komentarzy:

  1. Grzyby sam zbierałeś? :) Super pomysł ma taką pieczeń, na kanapkę do pracy dla mnie teraz w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę sie ze zainspirowalam;-) ta wersja również mi sie podoba;-) a pieczeni u mnie niedługo powtórka;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczna, w sam raz do domowego chleba albo bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już mi ślinka cieknie. Wszystko co ma grzyby uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  5. A tu tak leśnie się zrobiło, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. czytasz w moich myślach:) wczoraj mówiłam mężowi, że kupię leśne grzybki i zrobię taką pieczeń:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Tylko niech się Pan nie otruje, bo te grzybki...to co to są za grzybki? Oczywiście, pieczeń wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Deliciosa preparación, como todas!!! Un saludo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczna i taka niebanalna ta pieczeń. Na ciepło i na zimo? Super. Będzie pachniało grzybkami... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Trzeba jak najwięcej wykorzystywać dary natury bo z nich wychodzą genialne przepisy, czego dowodem jest to danie:) moje smaki:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. aż mi zapachniało, będę musiała zrobić domową pieczeń

    OdpowiedzUsuń