.

niedziela, 8 września 2013

BIG pierogi z kurkami .




"Big" - pierogi z kurkami

400 g mąki
300 ml ciepłej wody

1 łyżka oliwy
szczypta soli
 
Składniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem .
Teraz kurki.

0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić
1 cebula
1 łyżka oliwy
sól , pieprz

Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje .Dodać sól i pieprz do smaku.
Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić .
Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min.
Sos .

250 ml śmietany kremówki
150 g sera pleśniowego np. gorgonzola
Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku .
Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką .



16 komentarzy:

  1. pomysłowe!:) grzybki uwielbiam,a podane w formie wielkich piergów, choć bardziej przypominają mi dawne sakwy z pieniędzmi, a tutaj wypełnione są grzybami:) a sosy serowe to moja mała słabość:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie,pyszne i jest w takich pierogach dużo grzybów, no i ten sosik.Christopher

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Muchas gracias.Este es un plato de alta cocina.Christopher

      Usuń
  3. o rany! jestem pod wielkim wrażeniem:) nie moge sobie wyobrazić lepszego nadzienia do pierożków:) Christopher jesteś wielki:D

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam... jakie to musi być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. To coś zdecydowanie dla mnie ! Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypaśne :-)
    To właściwie nie są pierogi, tylko - jak zauważono - sakiewki z pysznym nadzieniem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle efektownie podane, pomysł rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wyglądają! Sposób podania jest rewelacyjny :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi smaka narobiłeś...:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Acabo de descubrir tu blog y me parece fantástico, te felicito por tu cocina. Un saludo, Clara.

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie stworzone dla mnie:) Tak się składa, ze z grzybów najbardziej lubię kurki:) a zawinięcie farszu z kurek w ciasto pierogowe to poezja smaku:) na sam widok ma się ochotę je zjeść:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń