.

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Wyrafinowana ziemniaczana zupa z łososiem.






500g ziemniaków
3 marchewki 
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 małego pora
listek laurowy
3 ziarna ziela ang.
1000 ml wywaru rybnego lub wody
sól, pieprz do smaku
200g (1 paczka) wędzonego łososia sałatkowego lub w plastrach
100ml śmietany
1 łyżka koperku

Ziemniaki oraz warzywa obrać i drobno pokroić. Zalać wywarem rybnym lub tylko wodą. Dodać przyprawy.
Gotować do miękkości pod przykryciem ok.20min.
Zupę zmiksować, doprawić do smaku, dodać śmietanę. 
Kawałki łososia osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i pokroić w paseczki.
Zupę wlać do talerzy ,dodać łososia i posypać koperkiem.

Wędzony łosoś w tej potrawie nabiera nowego ,ciekawego smaku. Zupa ziemniaczana  jest delikatna, sycąca i niecodzienna.

14 komentarzy:

  1. wygląda bardzo zachęcająco:) nigdy nie lubiłam zup rybnych ale może akurat z łososia będzie smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie. zapraszam do udziału w mojej akcji Gotuj sezonowo! Ta zupa świetnie wpisuje się w sezonowy klimat! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. to prawda! wykwintna i elegancka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zupa jest pięknie aksamitna, jak jedwabny szal :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi bombowo, kompozycja smaków w sam raz dla mnie. Bedę pamiętać o tej zupie i z pewnością popełnię we własnym domu..pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie wyrafinowane zupy! Wygląda niesamowicie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jej, to wyższa półka, tak apetycznie wygląda, a połączenie ziemniaków i łososia wydaje mi się bardzo trafione. Szkoda, że łosoś taki drogi, u mnie H&C pożarłaby chyba cały gar "komunijny" takiego przysmaku...

    OdpowiedzUsuń
  8. no i zaburczało mi w brzuchu :)
    przepysznie wygląda, z rybnym wywarem musi smakować bosko

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam ziemniaczane zupy :) a w połączeniu z łososiem musi być niebo w gębie :)

    wyślij mi trochę :)...

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tutaj do Ciebie Krzysiu przychodzić bo za każdym razem czegoś się uczę np. że można połączyć ze sobą coś co nawet nie przyszło by mi do głowy a połączenie takich smaków tworzyć może wspaniałe danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zwykłe ,banalne potrawy można tak urozmaicić,że stają się po prostu królewskie!

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja bardzo dziękuję za tego łososia....no czegoś tak wykwintnego mi brakowało. No bo bez takiego dodatku ja zupy zmiksowane z warzyw mam od jakiegoś czasu codziennie. Mam w domu Alzhajmerka i niestety już tylko zupki w takiej postaci. No i wymyślam wszystko na rosołku zmiksowane. Z konieczności i my z mężem się na to załapujemy(jakieś inne dodatki jeszcze są oczywiście). Ponieważ zupki okazały się super więc takie dodatki są mile widziane coby nie stać się tylko warzywożercami. Duża bużka.:)

    OdpowiedzUsuń