Zadziwiające, jak wiele
najróżniejszych zup rybnych istnieje na świecie i jak wiele z nich stało się
niemal narodowymi potrawami. Najbardziej znamienne to zupa z mięczaków i
bouillabaisse. Dobrze znany jest chowder z małży ze śmietaną "New
England". Ja proponuję bardzo smakowity, zawierający pomidory,
chowder w stylu "Manhattan",
oparty na krewetkach i łososiu.
Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę.
Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę.
50g masła
3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki
2 posiekane cebule
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego w plasterkach
3 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka
2 łyżeczki świeżego tymianku
3 plasterki świeżego imbiru
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
1 łyżka przecieru pomidorowego
puszka krojonych pomidorów
200 g (15-20)dużych świeżych krewetek
300 g świeżego łososia lub dorsza pokrojonego w kostkę
sól, pieprz, cukier do smaku
2 łyżki świeżej natki pietruszki
W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się.
Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki pomarańczy i natki pietruszki do posypania przed podaniem. Gotować na małym ogniu ,pod przykryciem 15 min.
W trakcie gotowania obrać krewetki, usunąć czarną żyłkę na grzbiecie.
Dodać do rondla pomidory i przecier, zagotować.
Dodać kawałki ryb i krewetki, gotować na małym ogniu 3 min.
Doprawić do smaku, na talerzu posypać otartą skórką i natką pietruszki.
Chowder powinien być lekko pikantny, a bardzo intrygujący jest dodatek skórki pomarańczy.=
wygląda bardzo apetycznie i kolorowo! aż chce się jeść.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Serdecznie!
I zapraszam do siebie;)
apetyczna, elegancka zupa:) wspaniała
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko podana, pobudza zmysły...:-)
OdpowiedzUsuńTo ja juz bym zrobiła na kurczaku. :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, ale te oczka.....ja się nie skuszę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUgotowalam w sobote. Dolozylam tylko swieza papryczke chili, bo lubie, a jako rybe wzielam lososia. Do tego biale schlodzone wino. Pychota! Przepis reewlacyjny! Polecam wszystkim lubiacym ryby i owoce morza.
OdpowiedzUsuń