Składniki:
3 bakłażany
3 bakłażany
20 dkg groszek zielony blanszowany
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 pomidor pokrojony w kostkę
20 dkg starty żółty ser
Świeża bazylia, tymianek, sól, czarny świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
Świeża bazylia, tymianek, sól, czarny świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
klika małych pomidorów.
Wykonanie:
Wykonanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż. Łyżeczką
wydrążyć miąższ. Wydrążone bakłażany posypać solą i odstawić na 30 minut.
Miąższ z bakłażanów pokroić w kostkę. Na patelni przesmażyć cebulę, paprykę,
miąższ bakłażana, pomidory bez pestek i na koniec groszek. Doprawić ziołami.
Bakłażany osuszyć papierowymi ręcznikami i
napełnić farszem. Posypać serem i zapiekać w piekarniku około 30 min. w
temperaturze 200C.
Jeżeli pozostanie farsz to napełniamy nim
kilka pomidorków i zapiekamy tylko do stopienia sera.
Całość ozdobić kiełkami i listkami bazylii.
wyglądają przepięknie kolorowo więc na pewno smakują podobnie;)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda! tak kolorowo:)
OdpowiedzUsuńKolorowo i smacznie - to co lubię :) A takie zapiekana warzywa bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPIĘKNE TE ZAPIEKANE BAKŁAZANY Z WARZYWAMI A JAK SMAKUJĄ , SA PO PROSTU SUPER !!!! POLECAM
OdpowiedzUsuń