.

piątek, 25 stycznia 2013

Bakłażan czyli gruszka miłości




Składniki:

3  bakłażany
20 dkg groszek zielony blanszowany
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 pomidor pokrojony w kostkę
20 dkg starty żółty ser
Świeża bazylia, tymianek, sól, czarny świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
klika małych pomidorów.


Wykonanie:

Bakłażany przekroić wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć miąższ. Wydrążone bakłażany posypać solą i odstawić na 30 minut. Miąższ z bakłażanów pokroić w kostkę. Na patelni przesmażyć cebulę, paprykę, miąższ bakłażana, pomidory bez pestek i na koniec groszek. Doprawić ziołami.
Bakłażany osuszyć papierowymi ręcznikami i napełnić farszem. Posypać serem i zapiekać w piekarniku około 30 min. w temperaturze 200C.
Jeżeli pozostanie farsz to napełniamy nim kilka pomidorków i zapiekamy tylko do stopienia sera.
Całość ozdobić kiełkami i listkami bazylii.

4 komentarze:

  1. wyglądają przepięknie kolorowo więc na pewno smakują podobnie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda! tak kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolorowo i smacznie - to co lubię :) A takie zapiekana warzywa bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. PIĘKNE TE ZAPIEKANE BAKŁAZANY Z WARZYWAMI A JAK SMAKUJĄ , SA PO PROSTU SUPER !!!! POLECAM

    OdpowiedzUsuń