0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
0,5 kg szynki wieprzowej
2 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
1 cukinia
½ papryka czerwona
Olej do smażenia i posmarowania
folii
Sposób wykonania :
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko taka rolada będzie wspaniała. Gotowe mielone to nieporozumienie. Chyba, że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Tajemnica soczystości naszej rolady ( również jak robimy kotlety mielone), tkwi w dodaniu kwaśnej śmietany 18% .
Z cukinii ściąć końcówki, środek wydrążyć, blanszować 3
minuty. Ostudzić i osuszyć. Napełnić zmielonym mięsem wymieszanym z pokrojoną w
drobną kostkę papryką.
Rozłożyć na stole rękaw
do pieczenia. Wykorzystuję do tego rękaw z folii, który przecinam i w ten
sposób mam duży płat folii.
Na folii rozłożyć mięso,
utworzyć kształt prostokąta. Na mięso położyć cukinię nafaszerowaną mięsem i
pomagając sobie folią zwinąć w rulon.
Rulon związać na końcach
nicią kucharską. Wstawić do piekarnika 180oC i piec około 1 godziny.
PS. Pomysł na tą roladę podpatrzyłem TU
Cudne są te biedroneczki ;)
OdpowiedzUsuńroladki świetne, ale te biedrony- obłędne!!!:)hihihi
OdpowiedzUsuńjakaż ona urocza! ;)
OdpowiedzUsuń