.

piątek, 1 czerwca 2012

Trzy propozycje na obiad z kury.


Pierwszy obiad .
 Rosół z makaronem ,marchewką, pietruszką i skrzydełkami oraz mięskiem z niezbyt mocno okrojonego szkieletu.

Drugi obiad.
Udka (z tej ugotowanej kury lub kurczaka) z gotowaną rzodkiewką.

Trzeci obiad.
Piersi (z tego samego ugotowanego ptaka) z zapiekaną cukinią.

Udka z rzodkiewką.

2 ugotowane udka
1/2 cebuli
2 łyżki klarowanego masła
2 pęczki rzodkiewek
sól

Rzodkiewki obgotować przez kilka minut w osolonej wodzie.
Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle ,dołożyć udka z rosołu, obłożyć odcedzoną rzodkiewką. Całość obłożyć wiórkami masła i wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 10min. w temp.190oC
Jeżeli chcemy udka zrumienione to wstawić pod grill.
Gwarantuję, że będziecie zachwyceni  nowym smakiem  rzodkiewki.

PS. Przepis na piersi z zapiekaną cukinią już się piecze!

3 komentarze:

  1. Rzodkiewka na ciepło rzeczywiście jest bardzo smaczna.Szczególnie jest dobra dla dzieci ,bo ma łagodny smak.Całe danie godne powielenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podobają mi się te propozycje.Rzodkiewka w nowej odsłonie ciekawa.Czekam na cukinię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzodkiewki cudnie apetyczne mimo gotowania,reszta też!

    OdpowiedzUsuń