.

poniedziałek, 30 maja 2011

Fondant au chocolat - czyt., fondą o szokola

Fondant au chocolat
1 gorzka czekolada o zawartości 77% kakao
4 kostki białej czekolady lub ciemnej lub z cardamonem  lub z chilli
2 białka
3 żółtka (jeżeli małe to 4)
2 łyżeczki cukru
masło do ramefinów

Składniki na 2 średnie porcje, ponieważ deser jest bardzo syty. Lepiej czuć niedosyt i marzyć o następnej porcji, niż poczuć się źle.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja robię to w garnku do gotowania mleka z płaszczem wodnym. Są do kupienia, chociaż ja mam z czasów PRL-u.
Dodać cukier, wymieszać, odczekać  15 min.
Dodać roztrzepane żółtka i ubite białka.
Wlać do wysmarowanych masłem ramekinów (kokilek), foremek.
Włożyć w środek masy po 2 kostki ulubionej czekolady. Możemy dodać cykaty pomarańczowej.
Pieczemy w temp.200 stop.,10 min. Tyle wystarczy, aby czekolada w środku była płynna.
Po wyjęciu z pieca odczekać  3 – 4 minuty  i wyjąć ostrożnie fondant au chocolat.

 Inspiracją wykonania tego deseru był przepis Pani Magdy ( blue_megi), która wyraziła zgodę na umieszczenie przepisu na mojej stronie. Nie chciałem po prostu wszystko skopiować. Został przeze mnie trochę zmodyfikowany, no i umieszczając cokolwiek na stronie muszę przepis osobiście wykonać. Pozdrawiam Panią Magdę Cooklettera miesiąca maja,  Christopher.


1 komentarz:

  1. strasznie chętnie bym spróbowała, z racji braku piekarnika nie zrobię sama, więc pozostaje wizyta w restauracji. Muszę wytropić jakąś która ma to w menu.

    Monika z
    www.bentopopolsku.blogspot.com
    i
    www.efektnimbu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń