.

środa, 1 czerwca 2011

Orzeżwiający coctail.


30dag truskawek
1 szklanka jogurtu ,naturalny lub truskawkowy
80 gr. lody truskawkowe ( 2 gałki )
cukier wg smaku
Listki mięty



Oczyszczone truskawki i resztę składników zmiksować.
Przelać do szklanek i podawać z miętą.



Odkurzony przepis:

Truskawki z balsamico z pieprzem.


3 pomarańcze
50 dkg truskawki
40 ml. likier pomarańczowy
1 łyżka cukru pudru
1 ½ łyżki octu balsamicznego
½ łyżeczka pieprzu grubo mielonego

Wycisnąć sok z pomarańczy, wlać na patelnię podgrzewać,  zredukować do połowy, dolać likier pomarańczowy.
 Bardzo dobry jest likier  Grand Marnier  który jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy  z dodatkiem ziół.
Truskawki, umyte i osuszone, przekroić na połowę, posypać cukrem pudrem.
Na talerzyk wlać sok zmieszany z likierem. Ułożyć truskawki  i polać odrobiną octu balsamicznego, oczywiście aceto balsamico di Modena.
Na koniec oprószyć  grubo zmielonym pieprzem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz