.

środa, 18 marca 2009

Kalafior zapiekany pod beszamelem


Składniki:

1 kalafior
15 dkg. szynka konserwowa
1/2 p. zielonego groszku mrożonego
sól, pieprz, gałka muszkatuowa
20 dkg. tarty żółty ser najlepiej taki jak na pizzę
sos beszamelowy

Sposób wykonania:

Kalafior podzielić na różyczki i wrzucić do gotującego się wrzątku.(Wodę posolić i dodać 1/2 łyżeczki cukru).Gotować ok.5 minut. Odcedzić. Wody nie wylewać .Do tej samej wody wrzucić zielony groszek na 3 minuty, odcedzić. kalafior wymieszać z groszkiem i pokrojoną w paseczki szynką. Wszystko włożyć do naczynia w którym będzie się zapiekał. Posypać odrobiną gałki muszkatuowej. Zalać beszamelem i posypać utartym serem. Wstawić do nagrzanego do 200C. piekarnika na 30 min. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz