.

poniedziałek, 20 lutego 2012

Indyk serowy w cieście (po parysku).


Składniki:

4 plastry z piersi indyczej
4 plastry sera żółtego, ostrego
4 kawałki sera pleśniowego
4 suszone pomidory
sól, pieprz
2 jajka
6 łyżek mąki
majeranek


Wykonanie:

Plastry indyka rozbić(przez folię),posypać solą i pieprzem.
Na każdy kawałek położyć plaster sera żółtego, sera pleśniowego i suszony pomidor. Złożyć na połowę jak naleśnik.
Z jajek i mąki zrobić ciasto, wystarczy wymieszać dobrze widelcem, wsypać łyżkę majeranku, sól i pieprz.
Każdy  "naleśnik" maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, ale na małym ogniu z obu stron.

niedziela, 19 lutego 2012

Tarta czekoladowo jabłkowa.

 Polecam - super tarta.

Ciasto:
20 dag mąki
12 dag masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka wody lub soku z cytryny

Krem czekoladowy-pierwsza warstwa

15 dag czekolady
100 ml śmietanki  36%
5 dag masła
1 jajko
3 dag cukru pudru
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczy

Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę i masło, wlać śmietankę.
Utrzeć jajko z cukrem i dodać do masy czekoladowej.

Druga warstwa-jabłkowa.

Słoik jabłek + garść rodzynek

Wierzch-beza.

Beza-ubić 2białka z 1 szklanką cukru i sokiem z 1 cytryny

Ze wszystkich składników na ciasto, zrobić kruszonkę i wylepić nią dno tortownicy. Nakłuć i wstawić do lodówki na 0,5-1 godz.
Piec w temp. 200stop.około 15-20min, uważać, aby nie przypiec.
Wyjąć z piekarnika, nałożyć masę czekoladową, posypać skórką pomarańczy.
Nałożyć jabłka z rodzynkami. Wstawić do pieca ,piec 15min.
Nałożyć pianę z białek i piec jeszcze 10-15min.Pilnować,aby piana się nie przypaliła. Pozostawić w piecu przy uchylonych drzwiczkach, aby powstała beza lepiej się wysuszyła.

Kompozycja smakowa, czekolady ze skórką pomarańczy i jabłka z bezą ,na cieniutkiej tarcie jest wyśmienita. Polecam!

piątek, 17 lutego 2012

Suflet-wykwintny deser.


O sufletach pisałem przy clafoutis, teraz opiszę wykonanie sufletu podstawowego waniliowego. Jeżeli pokusimy się o suflet grand marnier, wystarczy dodać 50 ml likieru pomarańczowego. Ciekawy smakowo jest suflet kawowy, do masy waniliowej dodałem  łyżkę dobrej zmielonej kawy.

4 jajka + 1 białko (jeżeli jest przewaga białek,suflet jest lepszy)
4 łyżki maki pszennej
3 łyżki cukru
aromat waniliowy lub cukier waniliowy lub laska wanilii
250 ml mleka
szczypta soli
cukier do wysypania ramekinów i masło do wysmarowania

W dosyć dużym rondelku ubić 2 łyżki cukru z 1jajkiem i 1 żółtkiem.
Wsypać mąkę i powoli wlewać mleko i aromat waniliowy, cały czas ubijać.
Ustawić rondel na małym gazie, zagotować, ciągle ubijać, aż masa zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i wbijać po jednym żółtku, utrzeć  i przestudzić. W tym momencie można wlać likier, wsypać startą skórkę pomarańczową lub kawę. Starannie ubić.
Ubić białka z 1 (pozostałą)  łyżką cukru na sztywną pianę.
Pianę połączyć z masą budyniową, delikatnie, najlepiej za pomocą " rózgi" do ubijania piany.
Masę nałożyć do wcześniej wysmarowanych masłem i wysypanych cukrem ramekinów  (kokilek) do 3/4 wysokości . Boki ramekinów dobrze obsypać, ułatwia to wznoszenie się ciasta. Pieczemy w temp.180-200stop.20min.Wewnątrz piekarnika na spodzie pozostawić blachę. Suflety dobrze się wypiekają w łaźni wodnej, na głębszą blaszkę lub do dużego naczynia żaroodpornego nalewamy gorącej wody i wstawiamy ramekiny. Do końca pieczenia nie otwierać piekarnika!!!.
Z piekarnika wyjmujemy bardzo delikatnie i zaraz podajemy.
Nasze starania zostaną uwieńczone wyrośniętym, delikatnym, puchowym deserem.
Życzę powodzenia, jeżeli suflet podczas przenoszenia trochę opadnie, no trudno, ale na pewno pozostanie puszysty i bardzo smaczny. A może nie opadnie!?

środa, 15 lutego 2012

Pączusie - jutro tłusty czwartek

Pączusie ekspresowe.


Składniki:


0,5kg mąki
3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
125g masła
3 jajka
5 dkg drożdży
konfitura owocowa
kandyzowana skórka pomarańczy
cukier puder na lukier

Masło roztopić ,dodać cukier trochę mleka, wkruszyć drożdże ,posypać 2 łyżkami mąki i szczyptą soli. Odstawić ,aby trochę podrosło.
Wlać resztę mleka, roztrzepane jajka i wsypać przesianą mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 części i rozwałkować niezbyt cienko.
Na jednej części zaznaczyć lekko kółka ausztycherem lub szklanką.
W środku kółek nałożyć łyżeczkę konfitury.
Całość nakryć drugą częścią ciasta.
Za pomocą np. szklanki wyciąć placuszki, uważając, aby konfitura znalazła się pod szklanką.
Na dobrze rozgrzany smalec wrzucać placuszki. Odwracać w trakcie smażenia. Placuszki wyrosną na ładne, średniej wielkości pączki. Wyłożyć na papier kuchenny.
Przygotować lukier, polać pączki i posypać skórką pomarańczową.

Roladki z indyka w sosie jabłkowo marchewkowym.


4 duże płaty z piersi indyka
4 daktyle
4 morele
4 długie plastry boczku wędzonego
4 łyżki masła klarowanego
2 jabłka
2 marchewki
100 ml białego wina wytrawnego
350 ml bulionu
sól, pieprz
1łyżka mąki ziemniaczanej

Mięso rozbić, oprószyć pieprzem i solą. Na każdy płat położyć daktyle i morele,
Zwinąć roladkę, owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i opiec na maśle. Podlać winem i zredukować.
Wrzucić kawałki jabłek i plasterki marchewki, zalać bulionem i dusić 15min Doprawić do smaku solą i pieprzem..Dobrze jak jabłka się trochę rozgotują, a marchewka nie. Zagęścić mąką ziemniaczaną
Ta warzywno owocowa potrawa dobrze koresponduje z ryżem.

poniedziałek, 13 lutego 2012

Walentynkowe serduszka.

 Składniki:
 
15 dag maki
15 dag cukru
15 dag masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku
1 łyżka soku z cytryny
Lukier.
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
łyżka gorącej wody

Małe serduszka-galaretkę przygotowaną z 1,5 szklanki wody rozlać w dużym płaskim naczyniu.
Gdy galaretka stężeje wykrawać małe serduszka.

Utrzeć masło z cukrem i żółtkami.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem.
Ubić pianę, dodać 1 łyżkę soku z cytryny.
Pianę połączyć z ciastem.
Ciasto rozsmarować na pergaminie wyłożonym na całej blasze.
Piec w temp.180 stop. około 15-20min
Na gorącym biszkopcie rozsmarować lukier cytrynowy..
Teraz ważne! Zsunąć pergamin z ciastem z blachy i natychmiast wycinać serca, przesuwając wykrawarkę po pergaminie
 Małe serduszka  ułożyć na zimnych serduszkach biszkoptowych.

niedziela, 12 lutego 2012

Spaghetti a’la bolognese – Christophera.


Składniki sosu na 4 porcje:

½ kg. mięso mielone wołowe
2 cebule pokrojone w drobną kostkę
4 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 marchewki starte na tarce
1 pietruszka starta na tarce
½ selera startego na tarce
1 puszka mała pomidorów pellati
1 szklanka sok pomidorowego
½ szklanki bulionu
½ łyżeczki tymianku i bazylii
1 łyżeczka oregano
Sól, pieprz, cukier do smaku
Masło i olej do smażenia
Parmezan do posypania

Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy gotowali sos. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem i gotować na małym ogniu. Warzywa, marchew, pietruszkę i seler, przesmażyć na oleju z dodatkiem masła i dodać do mięsa. Gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, w dodać pokrajane pomidory pellati i sok z pomidorów. Pod koniec gotowania dodać zioła i przyprawy. Dobry sos uzyskuje się po około 2 godzinach gotowania na małym ogniu. Nie zapominać o częstym przemieszaniu sosu w rondlu podczas gotowania.

sobota, 11 lutego 2012

Barszcz ………..


Celowo nie podaję nazwy tego barszczu. Na pewno wywodzi się z Ukrainy. Każda część Ukrainy ma swój przepis na barszcz. Są barszcze z wędzonką, mięsem, fasolą, grzybami . Barszcz podawany w Polsce pod nazwą „ barszcz ukraiński” znacznie różni się od oryginalnego, np. tym, że nie zawiera żadnej fasoli, jak również tym, że poszczególne składniki barszczu dodawane są w ściśle określonym czasie, tak żeby żaden składnik nie był rozgotowany. Barszcz ten powinien po ugotowani, odstać godzinę i dopiero wtedy po podgrzaniu podajemy. Z tym podanym przeze mnie, jest podobnie, też powinien trochę odstać.
Ten barszcz bardziej przypomina barszcz wołyński.
Składniki:
½ mięso wołowe + włoszczyzna do gotowania mięsa.
20 dkg. boczek wędzony
½ kg ugotowanych buraków
1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli
2 marchewki
1 pietruszka - korzeń
½ selera – korzeń
1 szklanka pokrojonej kapusty
3 ziemniaki
¾ szklanki śmietany 18%
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz, liść laurowy
Odrobina cukru do smaku

Ugotować mięso, wyjąć z wywaru, poczekać żeby ostygło, pokroić w kostkę. Do wywaru, w którym gotowało się mięso dodać, przesmażony, pokrojony w kostkę boczek i ugotowane mięso.  Włożyć pokrojone w kostkę warzywa, ziemniaki i kapustę. Gotować 15 minut. Dodać ugotowaną z częścią wywaru fasolę i buraki starte na tarce o dużych oczkach, liść laurowy i gotować jeszcze około 10 minut. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę wymieszaną z koncentratem. Doprawić do smaku. Po dodaniu śmietany już nie gotować. Odstawić na godzinę. Po tym czasie podgrzać i podawać barszcz posypany koperkiem.

piątek, 10 lutego 2012

Bitki w winie Marsala.



Składniki na 2 porcje:


400g wołowiny ligawy(legawy)
100ml wytrawnego wina Marsala
4 łyżki oleju+ masło
0,5 cebuli
3łyżki mąki
200ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, cukier
świeży ananas
buraczki tarte, ugotowane, doprawione

Ligawę pokroić w plastry, rozbić, posypać solą, pieprzem i oprószyć mąką.
Obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, dorzucając cebulkę.
Wlać wino, smażyć 1 min., podlać 3łyżkami bulionu, smażyć do odparowania.
Wlać resztę bulionu, zmniejszyć ogień i dusić bitki, aż będą miękkie.
 Grillować plastry świeżego ananasa.
Serwować bitki z plastrami grillowanego ananasa z dodatkiem buraczków.
Bardzo dobrze komponują się moje pyzy poznańskie (pampuchy jak mówią inni) gotowane w wodzie, polane sosem tym sosem.