Windmills with
apricot mousse
45 dag maki
pszennej 450
3 dag drożdży
5 dag cukru
3 żółtka surowe
5 dag masła
300 ml mleka
20 dag masła
białko do
smarowania ciasta
mąka do
podsypywania
1 słoik musu
morelowego
Wykonanie.
Mąkę przesiać
do miski. Z 15 dag mąki, drożdży, cukru i 100 ml mleka zrobić rozczyn.
Do mąki dodać
wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie mleka żółtka, szczyptę soli i starannie
wyrobić. Pod koniec dodać stopione masło. Wyrobić i odstawić przykryte w ciepłe
miejsce .
Wyrośnięte
wyłożyć na matę i wywałkować. Rozłożyć kawałki masła lub rozsmarować
zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć
na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez
odstępów czasowych.
Ostatni raz
wywałkować ciasto na grubość 4-5 mm i pokroić w duże kwadraty.
Na środku każdego
położyć łyżeczkę musu morelowego, naciąć rogi ciasta i złożyć wiatraczek.
Ułożyć na
blasze i odstawić, aby podrosły.
Posmarować
białkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gorące oprószyć
cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste. Polecam.
Wyglądają absolutnie wspaniale!
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają. Uwielbiam takie słodkości. Twoje ciacha są świetne :-)
OdpowiedzUsuńBoskie wiatraki! :)
OdpowiedzUsuń