.

wtorek, 14 października 2014

Wiatraki półfrancuskie, drożdżowe z musem morelowym


Windmills with apricot mousse


Składniki.
45 dag maki pszennej 450
3 dag drożdży
5 dag cukru
3 żółtka surowe
5 dag masła
300 ml mleka
20 dag masła
białko do smarowania ciasta
mąka do podsypywania
1 słoik musu morelowego

Wykonanie.
Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży, cukru i 100 ml mleka zrobić rozczyn.
Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie mleka żółtka, szczyptę soli i starannie wyrobić. Pod koniec dodać stopione masło. Wyrobić i odstawić przykryte w ciepłe miejsce .
Wyrośnięte wyłożyć na matę i wywałkować. Rozłożyć kawałki masła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4 razy bez odstępów czasowych.
Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 4-5 mm i pokroić w duże kwadraty.
Na środku każdego położyć łyżeczkę musu morelowego, naciąć rogi ciasta i złożyć wiatraczek.
Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły.
Posmarować białkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gorące oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste. Polecam.

3 komentarze: