Cheesecake with
tuna and tomatoes.
Spód
20 dag
krakersów
2 łyżki masła
1 łyżka oregano
Warstwa z tuńczykiem
40 dag sera
twarogowego
4 łyżki
śmietany
30 dag tuńczyka
w oleju z puszki
sol,
pieprz,
sok z cytryny
do smaku
4 łyżeczki
żelatyny
Warstwa pomidorowa
sól,
pieprz,
chilli ,
cynamon
5 łyżeczek
żelatyny
Do dekoracji
oliwki
bazylia
Wykonanie.
Krakersy
rozdrobnić blenderem ,dodać stopione masło i wszystko dobrze wymieszać.
Wyłożyć na dno
tortownicy 21cm,ubić łyżką i wyrównać. Mamy kruchy spód sernika.
Do miski włożyć
ser, śmietanę ,osączonego tuńczyka i przyprawy do smaku.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej ,przegotowanej wody, dodać 2 łyżki masy tuńczykowej, wymieszać i wlać do pozostałej masy, dobrze wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej ,przegotowanej wody, dodać 2 łyżki masy tuńczykowej, wymieszać i wlać do pozostałej masy, dobrze wymieszać.
Wyłożyć na spód
z krakersów i wstawić do lodówki do stężenia.
Przecier z
pomidorów wymieszać z przyprawami.
Połączyć z
rozpuszczoną żelatyną i wylać na masę serowo-tuńczykową Wstawić do lodówki do
stężenia.
Wierzch
przybrać oliwkami i listkami bazylii.
Smaczny
wytrawny sernik to idealna przekąska, przystawka czy nawet danie główne. Dorze
smakuje z gęstym sosem balsamicznym.
Ale bajeczny, pełen niespodzianek ten tort. Bardzo jestem ciekawa smaku. Oj bardzo.... :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę smaczny.Orzeźwiająca warstwa pomidorowa dobrze współgra z serową. Smak w dużej mierze zależy od tego jak doprawisz.
UsuńBella presentazione e sicuramente ha un buon gusto !!!
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!
OdpowiedzUsuń