Pears in the round
Gruszki na okrągło, czyli okrągłe tarty z gruszkami w
roli głównej.
Tarta czekoladowa z czerwoną gruszką
Składniki.
500 ml wina wytrawnego czerwonego
10 dag cukru
1 gwiazdka anyżu
1 laska wanilii
1 kawałek cynamonu
4 goździki
Ciasto.
15 dag mąki pszennej
50 g cukru pudru
40 g kakao
15 dag masła zimnego
2 żółtka
Masa czekoladowa.
10 dag czekolady gorzkiej
200 ml śmietany kremówki
1 jajko
1 łyżka rumu
Wykonanie.
W rondlu zagotować wino, cukier, przyprawy i podgrzewać 5 minut.
Umyte, obrane gruszki pokroić w ćwiartki , wyciąć gniazda
nasienne i włożyć do wina.
Gotować na bardzo małym ogniu, aż gruszki zmiękną i
zabarwią się na czerwono.
Wyjąć z wina i odstawić przynajmniej na 2h, aby rozwinęły
się aromaty.
Składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 30minut.
Ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty i wstawić jeszcze raz na 15 minut do lodówki.
Ciasto podpiec przez 15 minut w temperaturze 190stopni.
Czekoladę podgrzewać ze śmietaną, aż się rozpuści i
składniki dobrze się połączą. Dodać jajko
i rum, wymieszać i przestudzić.
Masę czekoladową wyłożyć na podpieczony spód i ułożyć
gruszki. Polać je odrobiną syropu winnego .
Ciasto wstawić ponownie do pieca na 20-25 minut.
Po wyjęciu wystudzić , wyłożyć na paterę i kroić.
Gruszki w czekoladzie z orzechami na cieście francuskim.
Składniki.
150 g ciasta francuskiego
2 gruszki
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru
Masa czekoladowa.
70 g cukru
50 g czekolady gorzkiej
3 łyżki kakao
80 g orzechów laskowych
100 g masła
1 jajko
Wykonanie.
Umyte gruszki obrać ,pokroić w ósemki i wyciąć gniazda
nasienne.
Mikserem utrzeć na
masę wszystkie składniki masy
czekoladowej.
Z ciasta francuskiego wykroić krążek o średnicy 23 cm i
wyłożyć nim dno formy. Wyciąć pasek o
szerokości 2 cm i nałożyć wokół
brzegu krążka. W środek wyłożyć masę
czekoladową i ułożyć ósemki gruszek. Gruszki polać odrobiną stopionego masła i
posypać cukrem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Składniki.
Ciasto.
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
5 dag cukru pudru
½ łyżeczki soli
2 żółtka
2 łyżki wody lodowatej
Nadzienie.
2 -3 gruszki
120 g masła
150 g cukru
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny
10 dag migdałów w płatkach
Wykonanie.
Składniki ciasta zagnieść i schłodzić w lodówce przez
30 minut.
Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę i podpiec przez 15 minut w temp.200 stopni.
Nadzienie.
Wymieszać masło z cukrem i płatkami migdałowymi, do
wytworzenia jasnej masy.
Dodać jajka , sok cytrynowy i dokładnie wymieszać.
Obrane gruszki bez gniazd nasiennych pokroić w plastry,
skropić sokiem z cytryny , posypać cukrem i wymieszać.
Na podpieczonym cieście ułożyć 2, 3 warstwy gruszek i przykryć nadzieniem migdałowym .Wierzch
posypać migdałami.
Piec przez 30 minut
w temperaturze 190 stopni, aż tarta stężeje i zarumieni się.
Kliny tarty można podać z bitą śmietaną lub polewą
czekoladową.
obydwie znakomite:) paluszki lizać!
OdpowiedzUsuńChris, ale Ty kusisz. Taką tartę zatrzymałabym dla siebie. Wspaniały pomysł. Pyszny deser. Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie! Ukłony :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowa wygląda obłędnie;-)
OdpowiedzUsuńMmm, cudowne, pierwsza wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń