Roll out puff
pastry with chard.
2 pęczki
botwiny (500g)
1 cebula
150 g sera feta
100 g orzechów
włoskich
125 g masła
3 łyżki oliwy
2 jaja
1 łyżeczka
papryki różowej
sól, pieprz
1 żółtko do posmarowania
1 łyżka sezamu
białego
1 łyżka sezamu
czarnego.
Wykonanie.
Jeżeli ciasto
mamy zamrożone ,to odmrozić.
Botwinę umytą,
oczyszczoną drobno pokroić.
Fetę
rozdrobnić.
Na 3 łyżkach
masła z oliwą dusić posiekaną cebulę z posiekanymi orzechami.
Dodać botwinę
,dusić jeszcze 2 minuty. Ostudzić.
Dodać 1 jajko,
ser, paprykę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Jeden płat
ciasta posmarować stopionym masłem ,nałożyć drugi i rozwałkować.
Na ciasto
wyłożyć masę z botwiną i zrolować roladę.
Wierzch
posmarować żółtkiem i posypać dekoracyjnie sezamem.
Roladę piec w
temp.200 stop. 35-40 minut.
Kroić na 4-5 cm kawałki. Jest naprawdę smaczna.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
ciekawy pomysł, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty