.

wtorek, 10 czerwca 2014

Zupa z awokado.


 Soup with avocado.



Składniki.
2 awokado dojrzałe
125 ml śmietany słodkiej
200ml bulionu z drobiu
1 łyżka wytrawnego sherry
sól
4 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki wody
sól

Wykonanie.
Z dojrzałego awokado wydrążyć miąższ. Wlać śmietankę i zmiksować.
Dodać zagotowany bulion, dobrze wymieszać .Doprawić solą ,sherry, pieprzem i odstawić.
Mąkę kukurydzianą zagnieść z małą ilością wody, ciasto powinno być twarde.
Rozwałkować zawinięte w papier  pergaminowy na cienki placuszek.
Upiec na dobrze rozgrzanej żeliwnej patelni z obu stron na żółty kolor, pokroić w cienkie paseczki i dodać do zupy.

Im bardziej dojrzałe awokado ,tym zupa jest bardziej kremowa. Chodzi o konsystencję, nie kolor..

3 komentarze:

  1. Wszystkie zupy kremy uwielbiam:)
    awokado to bardzo delikatne warzywo, jestem bardzo ciekawa smaku tej zupki:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie:) bardzo lubię takie kremy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego jeszcze w mojej kuchni nie grali - czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń