Mazurek z
marcepanem.
Spód.
300g mąki
150 g masła
3 łyżki cukru
pudru
3 łyżki soku z
cytryny
Wierzch.
150g dżemu
morelowego
150g masy
marcepanowej
50g czekolady
gorzkiej
1 łyżka masła
migdały do
dekoracji
Wykonanie.
Składniki
ciasta zagnieść. Odstawić do lodówki na 30minut.
Ciasto
wywałkować, najwyżej na 1cm grubości, do kształtu foremki.
Upiec w
temp.180stop,12 minut.
Posmarować
dżemem morelowym.
Z masy
marcepanowej wywałkować, przez folię, placek dopasowany do ciasta.
Przykryć nim
dżem.
Masło rozpuścić
na małym ogniu lub kąpieli wodnej. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż
czekolada się rozpuści.
Płynną
czekoladą polać wierzch mazurka.
Udekorować lekko podprażonymi migdałami.
Biały mazurek z
bakaliami.
Składniki.
250g mąki
krupczatki
125g masła
3 łyżki cukru
pudru
3 żółtka
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku
z cytryny
Wierzch.
100g dżemu z
czarnej porzeczki
3 łyżki
żurawiny suszonej
3 łyżki
rodzynek
3 łyżki cukru
pudru
1 łyżka soku z
cytryny
50g czekolady
białej
Wykonanie.
Mąkę wymieszać
z proszkiem, dodać masło i posiekać.
Dodać cukier,
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Z części ciasta zrobić ozdobne wałeczki.
Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki.
Z części ciasta zrobić ozdobne wałeczki.
Wywałkować prostokąt i przełożyć do foremki. Ułożyć wokół wałeczki.
Nakłuć i piec w
temp.180stop.15min.Pilnować,aby nie spalić.
Na upieczony
spód wyłożyć czarną porzeczkę.
Rodzynki i
żurawinę sparzyć i osuszyć, wyłożyć na dżem.
Z cukru pudru i
soku z cytryny utrzeć lukier i polać nim bakalie.
Czekoladę
ostrugać w płatki i posypać nimi wierzch mazurka.
Mazurek z
orzechami.
Składniki.
Spód.
250g mąki
krupczatki
125g masła
2 łyżki cukru
pudru
1 łyżeczka
cukru waniliowego
1 łyżka jogurtu
Wierzch.
100g czekolady
gorzkiej
1 łyżka masła
7 śliwek
świeżych lub mrożonych
1 łyżka cukru
2 łyżki
zmielonych orzechów włoskich
orzechy włoskie
orzechy laskowe
migdały
Wykonanie.
Masło stopić, dodać
połamaną czekoladę i mieszać, aż się roztopi.
Śliwki
rozgotować i przetrzeć przez sitko. Dodać cukier zagotować, dodać połowę
stopionej czekolady oraz zmielone orzechy. Dobrze wymieszać i taką domową
nutellą posmarować spód mazurka.
Polać pozostałą
czekoladą.
Wierzch mazurka
wypełnić orzechami i migdałami.
SMAKOWICIE :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne. Aż trudno wybrać, który ładniejszy:)
OdpowiedzUsuńChris, życzę Tobie radosnych, rodzinnych Świąt. Wesołego Alleluja !
u mnie tez juz blaty na mazurki gotowe, ale dekorowanie odkładam na jutro, Twoje są prześliczne :)
OdpowiedzUsuńWesołych świąt :)
z marcepanem to coś dla mojej córci !
OdpowiedzUsuń