.

piątek, 11 kwietnia 2014

Fajitas z rybą.


Fajitas with the fish.



Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas  (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami.
 
Składniki.
200g dorsza
1 pomidor
1 chilli czerwone małe
1 dymka ze szczypiorem
1 ząbek czosnku
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 tortille
1 cebula
1/2 papryki
1 łyżeczka oleju

Wykonanie.
Rybę umyć, osuszyć.
Pokroić w kostkę i posypać pieprzem czarnym i szczyptą soli.
Pomidor naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą i obrać skórkę.
Pomidor pokroić w kostkę.
Z chilli usunąć pestki i drobno posiekać. Dymkę ze szczypiorem pokroić .
Wymieszać pokrojone pomidory, chilli i dymkę.
Paprykę pokroić w cienkie paski.
Cebulę pokroić w talarki.
Awokado przekroić i usunąć pestkę wbijając w nią nóż. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniało.
Obrać i pokroić w paski.
Lekko natłuścić żeliwną patelnię lub grill i przesmażyć cebulę z papryką.
Warzywa odsunąć na bok na bok, dołożyć kostki ryby i usmażyć.
Tortille podgrzać na patelni, aby zmiękły.
Na plackach układać kolejno: usmażoną rybę
paprykę z cebulą
paski awokado
i na wierzchu mieszankę z pomidorów, chilli i dymki.
Wszystko zawinąć w rożek i smacznego.

3 komentarze:

  1. dobry pomysł na zastąpienie mięsa rybą:) z pewności wyjdzie z tego dużo lżejsze danie:) podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie nie powinnam wchodzić teraz na Twojego bloga:( jestem bardzo głodna a tutaj takie pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Delicioso, me encanta, una forma diferente de tomar el pescado!!!

    OdpowiedzUsuń