Fajitas with the
fish.
Chociaż
tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni
meksykańskiej fajitas (wym.fahitas)
przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na
żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami.
Składniki.
200g dorsza
1 pomidor
1 chilli
czerwone małe
1 dymka ze
szczypiorem
1 ząbek czosnku
1 awokado
2 łyżki soku z
cytryny
2 tortille
1 cebula
1/2 papryki
1 łyżeczka
oleju
Wykonanie.
Rybę umyć,
osuszyć.
Pokroić w
kostkę i posypać pieprzem czarnym i szczyptą soli.
Pomidor naciąć
na krzyż, zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą i obrać skórkę.
Pomidor pokroić
w kostkę.
Z chilli usunąć
pestki i drobno posiekać. Dymkę ze szczypiorem pokroić .
Wymieszać
pokrojone pomidory, chilli i dymkę.
Paprykę pokroić
w cienkie paski.
Cebulę pokroić
w talarki.
Awokado
przekroić i usunąć pestkę wbijając w nią nóż. Skropić sokiem z cytryny, aby nie
ciemniało.
Obrać i pokroić
w paski.
Lekko natłuścić
żeliwną patelnię lub grill i przesmażyć cebulę z papryką.
Warzywa odsunąć
na bok na bok, dołożyć kostki ryby i usmażyć.
Tortille
podgrzać na patelni, aby zmiękły.
Na plackach
układać kolejno: usmażoną rybę
paprykę z
cebulą
paski awokado
i na wierzchu
mieszankę z pomidorów, chilli i dymki.
Wszystko zawinąć w rożek i smacznego.
dobry pomysł na zastąpienie mięsa rybą:) z pewności wyjdzie z tego dużo lżejsze danie:) podoba mi się!
OdpowiedzUsuńzdecydowanie nie powinnam wchodzić teraz na Twojego bloga:( jestem bardzo głodna a tutaj takie pyszności!!
OdpowiedzUsuńDelicioso, me encanta, una forma diferente de tomar el pescado!!!
OdpowiedzUsuń