Dla tych ,którym
znudził się klasyczny borek z serem i szpinakiem, proponuję nadzienie mięsne.
Ja zrobiłem borek z obydwoma .Mój borek jest bardzo syty, taki obiadowy.
Składniki.
6 płatów ciasta
yufka
30dag mięsa zmielonego
1 cebula
1 łyżka śmietana
18%
1 łyżka koncentratu
pomidorowego
10 pomidorków
koktailowych
przyprawa Kucharek
majeranek
sól, pieprz
olej do smażenia
100g sera feta
100g sera feta
3 garście szpinaku
Sos.
100ml jogurtu
3 łyżki oliwki
2 żółtka
Wykonanie.
Składniki sosu
wymieszać.
Przygotować nadzienie mięsne.
Cebulę pokroić w
drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zmielone mięso, przyprawy, następnie
koncentrat wymieszany ze śmietaną i pokrojone pomidorki.
Szpinak grubo
pokroić i wymieszać z rozdrobnioną widelcem fetą i jogurtem.
Lekko wysmarować
naczynie masłem. Ułożyć 1 płat ciasta yufka, można go pomarszczyć i posmarować
sosem. Nałożyć drugi i zrobić to samo.
Wyłożyć
przestudzone nadzienie mięsne.
Przykryć znowu
dwoma płatami ciasta, każdy smarując sosem.
Nałożyć nadzienie
serowo szpinakowe.
Przykryć znowu
dwoma płatami ciasta. Wierzch polać sosem.
Piec 35min w
temp.180stop.
Saha
ła hana!
Zajrzałam z rana i dobrze że jestem juz po śniadaniu, bo zapiekanka smakowita, że trudno się oprzeć
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńDelicioso plato .
OdpowiedzUsuńUn saludo!!
wow! aż chce się jeść! bardzo apetyczne danie, muszę spróbować i zrobić kiedyś u siebie:)
OdpowiedzUsuńfantastyczne danie !!!
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie!
OdpowiedzUsuń