.

środa, 11 grudnia 2013

Bakaliowy piernik.


Składniki.

100 g margaryny
2 jajka
150g cukru
200ml mleka
100g miodu
500 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
150g powideł z węgierek
2 łyżki zmielonych przypraw
cynamon, kardamon ,goździki, biały pieprz, imbir
50 g rodzynek
50g migdałów
50g orzechów laskowych
50 g czekolady gorzkiej startej

Margarynę stopić i ostudzić.
Ubić jajka z cukrem. Wlać mleko i miód ,dalej ubić.
Dodać mąkę wymieszaną z sodą ,kakao, przyprawami i powidłami. Wlać tłuszcz ,dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na koniec wsypać sparzone ,osuszone rodzynki, posiekane orzechy i migdały oraz startą czekoladę. Wymieszać łyżką. Nałożyć do 2 średnich keksówek. Piec w 180stop.około 50min (próba patyczka). Po upieczeniu dekorować .
Jeden piernik zjadam, bo taki jest kuszący ,a drugi zamrażam i wyjmuję w Wigilię.

Ps. Możemy użyć gotową przyprawę do piernika Prymat.

9 komentarzy:

  1. piękny :) ślicznie przystrojony:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam sprawdzone przepisy, ale skorzystam z Twojego, a co najważniejsze- zamrożę...Pozdrawiam przedświątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wcale się nie dziwię, że jeden zjadasz, bo ja też bym nie mogła się oprzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świątecznie u Ciebie :) Piernik im starszy tym smaczniejszy. Dobrze więc, żeby sobie poleżał. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bez piernika nie ma dla mnie Świąt:) cudowne, pachnące, zimowe ciacho! mniamm

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój piernik jeszcze dojrzewa, ale tak kusisz, Christopher, że chyba już długo nie po leżakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Christopher jak wspominałeś u mnie o tym pierniku, byłam ciekawa tego przepisu i rzeczywiście jest bardzo ciekawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Naprawdę robi wrażenie :). I jeszcze te wszystkie ozdoby... super :)

    OdpowiedzUsuń