.

środa, 16 października 2013

Małe przyjemności - Przystawki z kabaczkiem.

Proponuję dwie , łagodną wegetariańską i ostrzejszą dla reszty świata.


Kabaczek z farszem łagodnym - miseczki z malinami.
Najbardziej  tutaj pasują końcowe części warzywa.
Z obu końców odciąć  po dwie, 2-dwu centymetrowe części.
4 miseczki z kabaczka
200 g sera twarogowego
3 łyżki śmietany
2 łyżka pociętych listków mięty
200 g malin
20 listków mniszka lekarskiego lub rukoli

Kabaczka włożyć do wrzącej ,lekko osolonej i posłodzonej wody. Gotować 5 min. Nie rozgotować! Ostudzić.
Serek wymieszać ze śmietaną ,dodać miętę .Wypełnić kabaczkowe miseczki listkami mniszka ,serkiem i malinami.
Ułożyć na talerzu polanym  klasycznym kremowym balsamico .
Dodatek mięty wspaniale współgra z łagodnym kabaczkiem.


Kabaczek z szynką.

4 miseczki
4 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
1 opakowanie sera feta
1 puszka tuńczyka w oleju
1 łyżka oleju
pieprz
Z kabaczka wyciąć 4 grube plastry .Gotować w osolonej wodzie około 5 min. Ostudzić.
Plastry szynki przesmażyć na oleju. Ostudzić.
Ser feta utrzeć z tuńczykiem ,dodać pieprzu do smaku.
Plaster (miseczkę)kabaczka wyłożyć szynką szwarcwaldzką i wypełnić farszem serowym.
Podawać z keczupem ,sosem pomidorowym.



15 komentarzy:

  1. Kiedy patrzę na zdjęcia Twoich potraw, to wzmaga się u mnie apetyt i w ciemno mogę jeść wszystko. Ponieważ obie wersje przystawek bardzo mi się podobają, więc obie zapisuję do zastosowania na moim stole dla moich gości. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. obie wersje bym wsunęła:) podane tak pięknie, że zachęcają od pierwszego wejrzenia;)

    OdpowiedzUsuń
  3. obie wersje pięknie prezentują się na talerzu, ale wybieram tą z malinami:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet gdyby nie smakowały,co oczywiście nie jest możliwe ,to zapatrzyć można się na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze raz komentuję,bo nie mogę oderwać się od malin i nie wiem co mam robić!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wybieram wersję dla " reszty świata"- Mistrzu!

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniale to wymyśliłeś :) bardzo oryginalny sposób podania twarożku :)
    ja chyba poczęstuję się obiema wersjami ;))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Podane po mistrzowsku, jak wszystko u ciebie. Moje smaki do tego, przystawka zdrowa i kolorowa :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. fajny sposób na wykorzystanie kabaczka:) prezentuje się cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pomyslowe te łódeczki, zrobiłam się głodna :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kabaczek z malinami. Super pomysł, ciekawa jestem jak smakuje takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lindo de viver! Anotado!
    Tem bolo de maçã pra você la no blog.
    Abraços. Cris / Brazil

    OdpowiedzUsuń
  13. Un rico plato ligero, delicioso y con una presentación preciosa. Un saludo.

    OdpowiedzUsuń
  14. Una bella presentación para una saludable preparación. Felicidades por tan buen trabajo. Un saludo.

    OdpowiedzUsuń