Od przyjaciół dostałem kilka dorodnych kabaczków i teraz one królują w
kuchni. Kabaczki bezkonkurencyjne pod względem wszechstronności ,dopasowują się
swoją delikatnością do wszystkiego .Doskonale komponują się z innymi warzywami ,mięsem
,serem i owocami. Kabaczek przypomina duży ,pękaty ogórek. Najsmaczniejszy i
najbardziej aromatyczny miąższ mają niezupełnie dojrzałe o długości 20-25cm
.Skóra zawsze jest twarda i raczej niejadalna ,natomiast miąższ delikatny
,zielonobiały przez jasnożółty do pomarańczowego. Ciekawą odmianą jest kabaczek
makaronowy ,którego miąższ po ugotowaniu wygląda jak spaghetti. Jest to
warzywo niskokaloryczne o niezbyt dużej wartości odżywczej ,ale wybornym smaku
.Charakteryzuje się wspaniałą cechą ,odkwasza organizm i sprzyja
przemianie materii .Oprócz węglowodanów zawiera białko ,ciutek tłuszczu ,wapń ,fosfor ,żelazo ,karoteny
witaminy B i C .Wniosek :kabaczek to warzywo zdrowe ,nie tuczy i w dodatku
tanie. Jego Wysokość ,jako osobnik łagodny ,lubi zdecydowane ,ostre przyprawy i
sosy ,ale najważniejszą przyprawą może być odrobina fantazji. Można przygotować
proste dania codzienne ,a także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet
wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem
.
Kabaczek Christophera:
Składniki:
1
szt. kabaczek
0,25 kg łopatki wieprzowej
0,25 kg szynki wieprzowej
1 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
0,25 kg szynki wieprzowej
1 cebule
1 bułka namoczona w mleku
1jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz świeżo zmielony
majeranek
maggi
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Z kabaczka odciąć końcówki, które zachować.
Przydadzą się do innych wspaniałych dań.
Ostrym, długim nożem, zrobić otwór, następnie usunąć
twardą skórkę z kabaczka.
posolić i oprószyć ziołami prowansalskimi.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju,
ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito
i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie mięso mielone jest wspaniałe. Gotowe mielone to
nieporozumienie. Dlaczego tak piszę-mam kolegę który przy tym pracuje. Chyba że
zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną
cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce,
najlepiej ręką.
Wyrobioną masą napełnić kabaczka.
Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku
50 minut temp. 190oC.
Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii, pokroić
na plastry i na każdym położyć jajko w koszulce. Oczywiście nasz kabaczek, bez
jajka również smakuje wybornie.
Jak
zrobić jajko w koszulce.
Z języka francuskiego - oeufs poches - jajka w
koszulce. Spotkałem się też z nazwą - preduty.
W rondelku zagotować
wodę z dodatkiem octu. Wody nie należy solić. Do gotującej się wody, (
gaz zmniejszamy do minimum) tak aby woda
nie wrzała.
Świeże jajka wybijamy pojedynczo na mały talerzyk i
szybkim ruchem zsuwamy do wody. Proponuję przed zsunięciem wodę energicznie
zamieszać, tak żeby wirowała.
Po 3 minutach jajko wyjąć łyżką cedzakową. Tak
przygotowane jajka kryją idealnie miękkie żółtko.















.jpg)
Me encanto los ingredientes de tu receta,me imagino lo deliciosa que estara, bssss
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na nadzianie mięsem:) ja też uwielbiam wykorzystywać je w kuchni, do sosów lub smażony w panierce:)
OdpowiedzUsuńno to jestem pod mega wrażeniem:) pomysłowo, pięknie i elegancko podany kabaczek, a do tego idealne jajko w koszulce:D jakbym dorwała ten talerzyk, oprócz kwiatka nic bym nie zostawiła;)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńmój kot ograniczył się do zjedzenia nitki makaronu i polizania sera. :)
Twój kabaczek jest królem, a Ty mistrzem. Smacznie zrobiłeś (pachnie aż tutaj :)) i pięknie udekorowałeś. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńjak elegancko podany, bardzo ładnie!
OdpowiedzUsuńPodane po mistrzowsku tak jak ja uwielbiam :-) elegancja w każdym calu, kabaczek fajnie nadziany :-)
OdpowiedzUsuńDeliciosa propuesta, como todas las que nos ofreces... fantástico!!! Un saludo
OdpowiedzUsuńCzytając- potrafię sobie wyobrazić świetny smak, a całości dopełniają eleganckie zdjęcia. Gratuluję!
OdpowiedzUsuń