.

wtorek, 8 października 2013

Roladki z kurczaka z gruszką na sosie curry.








Składniki:

4 piersi z kurczaka
1 gruszka (klapsa)
3 łyżki aceto balsamico białe
1 łyżeczka cukru
100 ml śmietana 36%
0,5 łyżeczki curry hinduskie
vegeta, pieprz
100 ml  bulion z drobiu
5 dag rodzynki
2 łyżki orzeszki ziemne posiekane i uprażone

Wykonanie:
Przygotować gruszkę. Obrać, usunąć gniazdo nasienne. Podzielić na ósemki.
Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier, wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę i dusić około 5 minut. Wystudzić.
Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać vegetą i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć  folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać  bulionem. Piec 20 minut w temp. 170oC. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać bulionem i poddusić.)
Upieczone roladki, wyjąć z pieca, przełożyć na patelnię wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Śmietanę wymieszać z curry i wlać na patelnię.Dodać namoczone rodzynki. Dusić roladki do czasu zredukowania sosu.
Podać z ryżem. Całość posypać orzeszkami.






11 komentarzy:

  1. bardzo lubię połączenie gruszek z mięsem :)
    fantastycznie wygląda Twoja potrawa i myślę, ze jest wspaniała w smaku :)
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Una deliciosa combinación y una bonita presentación. Anoto tu receta. Un saludo. Sonsoles

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje potrawy zachęcają, ponieważ bardzo pięknie je prezentujesz na zdjęciach. Kiedy oko nacieszę, czytam przepis i.... już mi smakuje. Fantastyczne połączenie smaków. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wytwornie!
    Wspaniale łączysz smaki i widoki- gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  5. wydawało mi się, ze curry gotowałam już z wszystkimi możliwymi dodatkami, ale nie:) gruszki jeszcze u mnie nie było:) teraz właśnie ta gruszka będzie za mną chodzić i kusić;)
    Pozdrawiam Cię serdecznie
    A.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda jak z dobrej restauracji, pięknie podane i smakowicie się prezentuje ;) !

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne połączenie, uwielbiam Twojego bloga zawsze znajduje wyszukane przepisy, rewelacyjne zdjęcia.Czekam na Twoją restaurację Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mieszanka ciekawych składników i do tego curry... Można się rozpłynąć. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mieszanka ciekawych składników i do tego curry... Można się rozpłynąć. :)

    OdpowiedzUsuń