.

piątek, 13 września 2013

Kaszanka to rarytas nie tylko dla ubogich.




Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była  kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki  trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne jest jedno, wiem co w niej jest, w odróżnieniu od  różnych kiełbas grillowych, czy też szynek za 14,90 zł.

Składniki na 2 porcje:
40 dag ziemniaki
25 dag kaszanka
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól, pieprz, majeranek
masło i olej do smażenia
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
2 plastry wędzonego boczku
2 ogórki kiszone

Wykonanie:
Na maśle z dodatkiem oleju  smażyć przez chwilę posiekany czosnek, dodać cebulę i po chwili kaszankę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić  2 rozbełtane jajka, wymieszać z kaszanką.
Ugotowane ziemniaki ubić  na puree z dodatkiem masła i śmietany. Przesmażyć boczek , a pod koniec ,krótko ogórki pokrojone w plastry. Jak podamy, to zależy od nas. Ja ułożyłem warstwami w ausztycherze. Ziemniaki, kaszanka, ziemniaki i kaszanka. W powstałą wieżyczkę włożyłem plaster przesmażonego boczku. Jako dodatek - przesmażone plastry kiszonego ogórka.

                

23 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Gracias, saludos.Estas son para mi, estos sabores me encantan, ya las estoy saboreando.Christopher.

      Usuń
  2. You have a very well laid out food blog Christopher.Like this black Pudding recipe.

    OdpowiedzUsuń
  3. You have a very well laid out food blog Christopher.Like this black Pudding recipe.Kenneth Kapasi

    OdpowiedzUsuń
  4. Really a good recipe! Congratulations and a beautiful day :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. thank you, I invite you to blog more often Christopher

      Usuń
  5. ja też lubię kaszankę, najbardziej domową, czasem dostaję taką z domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow świetnie podana, wygląda jak ekskluzywne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam jakoś za kaszanką, ale reszta rodziny jada. Nigdy nie sądziłam, że to danie ,,gorsze" ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mammamia jak cudownie podane:) w takim wydaniu kaszanka z pewnością nie jest przysmakiem dla ubogich;) sama porwałabym twój talerz;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjnie podana zwykła=niezwykła kaszanka:-) Pyszna, w domu wszyscy jemy kaszankę:-)Zaciekawiły mnie te podsmażone ogórki jako dodatek:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podana ze smakiem,ale wole białą pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wolę dobrą białą kiełbasę.Pozdrawiam Christopher

      Usuń
  11. podana rewelacyjnie, pewnie przeciwnicy by zjedli :)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszna:) pięknie podana:) ja tam bardzo lubię taką:)

    OdpowiedzUsuń
  13. dobrej jakości kaszanka i smacznie przygotowana jest dla mnie lepsza od szynki...a z tego przepisu chętnie skorzystam....

    OdpowiedzUsuń
  14. Często robię kiszkę, chociaż najlepiej lubię długo wypiekaną. W tej wersji - i smaczna, i ładna ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Una deliciosa propuesta. Una maravillosa presentación. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muchas gracias y bienvenida.Un saludo.Christopher

      Usuń
  16. esta buenisimo! ya te sigo por tu blog, me pongo al dia de recetas!
    bss
    Silvia
    chup-chup-chup

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gracias Silvia, ya me he dado una vueltecita por tu blog y también me he quedado, interesante, un saludo Christopher

      Usuń
  17. Świetnie podana! Aż miło popatrzeć :) U mnie w domu również podaje się od czasu do czasu kaszankę i wszyscy za nią bardzo przepadamy :))

    OdpowiedzUsuń