.

wtorek, 27 sierpnia 2013

Fląderka po bretońsku.





Składniki:
6 filetów flądry bez skóry
1 łyżka soku z cytryny
2 pory
1 seler naciowy
2 szalotki
4 łyżki masła klarowanego
1/2  łyżeczki soli
2 łyżki mąki
100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ]
100 ml śmietany kremowej
2 łyżki pietruszki posiekanej
Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min.
Jasne części porów i seler pokroić na plasterki.
Szalotki pokroić w kosteczkę.
Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy od tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie .
Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką.
Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami.
Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop .
Co 5 min polewać ryby winem .
Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min.
Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody.


Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro.


13 komentarzy:

  1. Wyglada obłędnie, i zapewne tak samo smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany...jak to ładnie nazwałeś fląderka. :)
    Fląderka, a na niej zielona kołderka. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Flądra w takim wykonaniu musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
  4. Se ve muy rico su lenguado de esta manera me encanta,saludos y abrazos

    OdpowiedzUsuń
  5. Fląderki nie jadam, ale wygląda nader smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowna fląderka:D bardzo ciekawie zrobiona i pięknie podana:) mam na nią wielką chrapkę

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm flądra to moja ulubiona ryba zaraz za łososiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam flądrę więc i ta propozycja jak najbardziej przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Flądra to pyszna ryba, chętnie bym się wprosiła na takie danie...
    P.S. Matko, ponieważ jestem ślepawa, najpierw przeczytałam: "jąderka"!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Muy buen plato de pescado.
    Un saludo
    Joan i Sara

    OdpowiedzUsuń