.

czwartek, 30 maja 2013

Chutney cebulowo rabarbarowy.




Sos ten polecam na letni czas zamiast majonezowych itp. Doskonały do białych mięs ,wędlin ,serów. Doskonały dodatek do sałaty masłowej.

200g cebuli czosnkowej
200g rabarbaru
1 pomarańcza lub 100ml soku pomarańczowego
50g rodzynek
2 łyżki miodu
200ml wina białego
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka kolendry
0,5 łyżeczki świeżego imbiru
1 łyżka sosu sojowego

Cebulę i pomarańczę (obraną) pokroić w kostkę ,rabarbar w 0,5 cm kawałki. Rodzynki sparzyć i osączyć.
Wszystkie składniki wsypać do rondla i dusić , aż sos zgęstnieje.
Ostrość i słodkość sosu dopasować wg własnego smaku .
Możemy gorący chutney nałożyć do wyparzonych słoiczków i przechować .




7 komentarzy:

  1. super przepis, czegoś takiego jeszcze nie jadłam, chętnie wypróbuję go u siebie w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu genialny. Zapisuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wspaniale :) ja ostatnio zakochałam się w chutney z mango, jestem ciekawa jak smakuje ten z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo interesujące składniki.Sałata z tym sosem zamiast wszechobecnego vinaigrette będzie ciekawą odmianą!

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie taki przepis na sos mi się bardzo przyda ;)

    OdpowiedzUsuń