.

czwartek, 28 lutego 2013

Pianka cytrynowa.





3 cytryny
4 żółtka
125 g cukru
2 laski wanilii lub cukier waniliowy
250ml wina białego
125ml śmietanki 
4 łyżeczki żelatyny
200ml śmietanki do dekoracji

Wycisnąć sok z 2 cytryn.
1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości.
Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę.
Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić.
Krótko przed stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę.
Deser nałożyć do salaterki i pozostawić w lodówce co najmniej 1 h.
Przed podaniem udekorować pozostałą ubitą śmietaną i czym nam w duszy gra...

14 komentarzy:

  1. Ale fajowa, zapisuję przepis, bo aż nie mogę się jej oprzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pomysłowy sposób podania, a pianka w sam raz dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dekoracja mistrzostwo świata!:) aż szkoda zabrać się za jedzenie tej pianki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudnie wygląda:) ale bym zjadła cały taki talerzyk, lubię takie lekkie desery:D

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotka! Wygląda naprawdę smacznie :))
    Lubię cytrynowe słodkości!
    Pozdrawiam Cię ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na pewno swietny, tak jak wszystkie te, ktore do tej pory probowalam. Ale dekoracja... hmmm... zabawna, lecz uwazam, ze lekko przesadzona, ale to jet oczywiscie kwestia gustu

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie udekorowana :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O, to jest deser dla mnie! Kwa-sko-wa-ty!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dość ze smacznie wygląda to jeszcze ładnie udekorowane.

    OdpowiedzUsuń
  10. do wszystkiego co cytrynowe pałam niezwykłą miłością, więc przepis zapisuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. widać rękę fachowca perfekcja dokładności na 5

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie i bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń