.

piątek, 23 listopada 2012

Ślimaczki z kurczaka z sosem curry.


Przygotowując dania z piersi kurczaka, pozostają nam często polędwiczki i zastanawiamy się, co można z nich smacznego zrobić. Moja propozycja, to ślimaczki ( tak je nazwałem) z kurzych polędwiczek.
Składniki:
6 polędwiczek z kurczaka
3 plastry boczku parzonego
Kilka listków świeżej bazylii
Przyprawa do kurczaka

Polędwiczki pokroić w paski. Z jednej 2-3 paski. Pierwszy pasek zwinąć w ślimaczek, owinąć paskiem boczku, dołożyć listki bazylii i owinąć następnym paskiem kurczaka. Po złożeniu ślimaczka, spiąć 2-3 wykałaczkami. Doprawić. Odstawić na ½ godziny w chłodne miejsce. Smaki przyprawy przejdą do mięsa. Smażyć na klarowanym maśle lub oleju. Podając usunąć wykałaczki.

Najprostszy sos curry:
W 1 łyżce roztopionego masła rozprowadzić 1 łyżeczkę dobrego, najlepiej hinduskiego curry, dodać 100 ml. śmietany 36% i zredukować. Jeżeli jest trochę rzadki, zaciągnąć odrobiną mąki ziemniaczanej.


9 komentarzy:

  1. Wygląda super, tak oryginalnie, i ten sos musi być pyszny:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chetnie bym takie zjadla. bardzo elegancka prezentacja

    OdpowiedzUsuń
  3. biorę je w ciemno:) fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienicie, prosto i bardzo efektownie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. to takie proste ;)
    ja wielbię kurczaka na każdy możliwy sposób, więc przepis zapisuję!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysl. Uwielbiam curry, koniecznie do zrobienia! PS. Milo mi poinformowac, ze nominowalam Twojego bloga do Liebster blog. Po wiecej informacji zapraszam do mnie: http://jedynkagotuje.blogspot.no/2012/11/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam i zycze miej zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały pomysł :)
    ten sos curry to banalnie prosta rzecz :)
    Dodać do niego jakiś sól, pieprz??

    OdpowiedzUsuń