.

niedziela, 30 września 2012

Wykwintna szarlotka .


2 szkl. maki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
laska wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szkl.cukru pudru
200 g masła 
4 żółtka
piana
4 białka
1,5 szkl. cukru pudru
2 łyżki maki ziemniaczanej

1 słoik jabłek lub 2
1 szklanka orzechów włoskich
2 łyżeczki cynamonu

Zagnieść ciasto, odłożyć 1/4 do zamrażarki na kruszonkę.
Z białek i cukru ubić pianę, dodać mąkę ziemniaczaną.
Średnią blaszkę wyłożyć ciastem i posypać połową orzechów.
Wyłożyć jabłka , posypać cynamonem i przykryć pianą.
Pianę posypać resztą orzechów i zetrzeć wyjęte z zamrażarki ciasto ,mamy kruszonkę.
Piec w temp.170stop.około 30 min, sprawdzać !
P.s. Masę jabłkową oczywiście możemy przygotować sami.

20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Witaj Bożenko.I tak jak wygląda ,tak smakuje.Pozdrawiam Christopher.

      Usuń
  2. wygląda doskonale; zdziwiłam mnie mąka ziemniaczana do piany...Czy można użyć jabłek podduszonych z cukrem i cynamonem na świeżo, nie ze słoika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.Jabłka własnoręcznie i na świeżo są jak najbardziej wskazane.Zazwyczaj do piany nie dodaję mąki ziemniaczanej,ale tutaj w towarzystwie orzechów nadaje innego smaku.Spróbuj,może zasmakuje,ale nie musisz i też będzie pyszna.Pozdrawiam Christopher

      Usuń
    2. Chris, dziękuję bardzo za informacje. Będę trzymać się Twojego przepisu, mam zaufanie do profesjonalnego kucharza:)byłam ciekawa, a jabłek w słoiczkach własnoręcznie robionych nie mam, a kupnych nie lubię, dlatego pytam o świeże. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam:) maja

      Usuń
  3. Zapisuję do zrobienia, bo bardzo mnie zaciekawiłaś! Piękne zdjęcie, uwielbiam szarlotki!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Barbaro.Napisz jak Ci smakuje,oczywiście jak zrobisz.Cieszę się ,że podoba się Tobie zdjęcie.Pozdrawiam Christopher.

      Usuń
  4. Jestem fanką szarlotek, ale takiej jeszcze nie piekłam. Musi być pychta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lidio.Jest pyszna,na prawdę polecam.Pozdrawiam Christopher .

      Usuń
  5. Taka domem i jesienią pachnąca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zdążyłem nacieszyć się jej zapachem.Tak szybko została zjedzona.

      Usuń
  6. Szarlotka idealnie odzwierciedla jesień, uwielbiam :) musiała być pyszna. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację,była.Przyjechałem z pracy i już jej nie było.Nawet okruchy nie pozostały.Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Bardzo apetycznie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jabłka w towarzystwie orzechów to jest to...:-))

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszelakie szarlotki. A twoja wygląda niezwykle zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje dzieci powiedziały: "Mamo, wygląda lepiej niż Twoja!". Wysyłam Ci więc je w prezencie, podaj tylko adres ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ile masz sztuk ( tych dzieci). Może najpierw będę musiał dobudować piętro.Czy one jedzą tylko szarlotkę.Pozdrawiam Christopher

      Usuń
  11. Szarlotka "z pianką" to kolejny punkt na mojej liście do zrobienia:) mam nadzieję ,że podołam:)

    OdpowiedzUsuń