.

wtorek, 24 lipca 2012

Filet z kurczaka z pesto, mozzarellą i truskawkami.


Truskawki, pojawiają się na początku czerwca. Zawsze cieszyły mnie kuszącym wyglądem, zapachem i podniecającym smakiem. O składnikach odżywczych i bogactwie soli organicznych, wie chyba każdy. Polecane są  osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyć wagę ciała. Ze względu na wysoką zawartość żelaza są  ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy.

Składniki:

Pierś z kurczaka
1 łyżeczka zielone pesto
2 plasterki włoskiej mozzarelli
10 dkg truskawki
1 dkg masło
1 łyżeczka aceto balsamico de Modena
1 łyżeczka likieru pomarańczowego  Grand Marnier
Świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka listków bazylii
Sól

Wykonanie:
Filet z piersi kurczaka, lekko rozbić przez folię. Oprószyć solą i pieprzem. Grillować na patelni z obu stron.
Grillowany filet posmarować 1 łyżeczką pesto, położyć  2 plastry włoskiej mozzarelli ( z kulki) i wstawić na około 10 minut do nagrzanego piekarnika ( najlepiej pod grilla) – do roztopienia sera.
Truskawki pokroić  w plasterki i lekko przesmażyć na maśle. Skropić aceto balsamico de Modena i likierem pomarańczowym, najlepszy jest Grand Marnier. Posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Wyjęty z piekarnika filet, obłożyć truskawkami i posypać pociętymi listkami świeżej bazylii.



9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. No widzisz,już masz obiad na niedzielę.Szybko,prosto i coś innego.Życzę smacznego

      Usuń
  2. Uwielbiam truskawki. Zawsze nie mogę się doczekac kiedy będa te nasze .. szkoda, że to dopiero za rok.

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie połączenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również polecam na niedzielny obiad.Może kogoś zaskoczysz ? tym daniem.

      Usuń
  4. A ja mniej. Bo ja niestety, nie przepadam za owocami. I pewnie szkoda, tak ślicznie to danie wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  5. Krzysztofie - aż mi ślinka cieknie :) ostatnio odkryłam połaczenie truskawek z kaczka - teraz może nawet przekonają mnie do kurczaka:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kaczką jeszcze nie próbowałem, ale lubię pierś z kaczki z wiśniami na gorąco.

      Usuń