.

środa, 27 czerwca 2012

Czereśniowa zapiekanka.


Zapiekankę możemy przygotować słodką lub wytrawną.Jeżeli w poniższym przepisie pominiemy cukier, a doprawimy młotkowanym pieprzem ,który doskonale harmonizuje z czereśniami, otrzymamy danie wytrawne.

30 dag czereśni
30 dag makaronu, mogą być połamane wstążki, łazanki
20 dag twarogu
100 ml śmietany
2 jajka + dodatkowe białka jeżeli chcemy mieć piankę na wierzchu
2 łyżeczki cukru zwykłego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru brązowego
sól
masło i bułka tarta do wysypania naczynia.


Makaron ugotować al dente, odcedzić.


.
Twaróg rozetrzeć ze śmietaną  ,cukrem i żółtkami. Wymieszać z makaronem.
Białka ubić ze szczyptą soli ,cukrem waniliowym i delikatnie wymieszać z makaronem. Nałożyć do żaroodpornego  naczynia, wysmarowanego masłem i wysypanego bułką, wsypać czereśnie, oczywiście bez pestek, lekko je wcisnąć.
Na wierzch położyć kleksy piany i posypać brązowym cukrem.
Zapiekać w temp.180stop. 10-15min.
W zależności od aury podaję zapiekankę ciepłą lub zimną. Obie smakują wyśmienicie,

















4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie słodkie,owocowe zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała zapiekanka akurat na czasie.Sezon czereśniowy jeszcze trwa.Później będą wiśnie i zastąpią czereśnie i danie też na pewno będzie wyśmienite!Helena pozdrawia:)

    OdpowiedzUsuń