.

czwartek, 17 maja 2012

Cassoulet-potrawa mięsno fasolowa.



Cassoulet, to tradycyjne danie południowej Francji. Sycące danie z fasoli i mięsa, szczególnie przydatne na chłodną porę. Piecze się je w glinianych naczyniach (ceramicznych, żaroodpornych) posypane smakowitymi okruchami z bułki. Danie to oscyluje między fasolką po bretońsku, a bigosem. Najlepsze cassoulet przyrządza się na gęsim tłuszczu z dużą ilością tymianku. Dobór mięs jest duży, ale ważne żeby była wieprzowina (boczek, słonina, karkówka, kiełbasa np. polska, biała, frankfurteki) oraz confit z gęsi, kaczki. Stosuje się też jagnięcinę.

0,5kg białej, małej fasoli
4łyżki smalcu gęsiego
200g boczku
200g kiełbasy np. polskiej
100g słoninki
4 kacze udka (confit)
2ząbki czosnku
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
5 goździków
1 puszka pomidorów lub 5 świeżych
tymianek suszony i świeży
rozmaryn, liść laurowy, pieprz, sól
1 bułka bez skórki


Przygotować confit.
Udka marynowane w przyprawach gotować w gęsim tłuszczu, na bardzo małym ogniu ,do miękkości. Udka dojrzewają i nabierają smaku. Confit można przechowywać w zimnym tłuszczu przez kilka dni.

Fasolę namoczyć na noc.
Boczek, słoninę i cebulę pokroić i smażyć na gęsim tłuszczu aż do zrumienienia.
Obsmażyć kiełbasę całą lub pokrojoną. Mięsa zdjąć z patelni.
Teraz na patelnię wsypać pokrojone warzywa i przeciśnięty czosnek, chwilę dusić i dodać pomidory. Doprawić solą, pieprzem, wsypać tymianek, rozmaryn, goździki, liść laurowy. Dodać odcedzoną fasolę i wszystko wymieszać z mięsem.
Fasolę z mięsem włożyć do naczynia do zapiekania, wlać bulion, tyle, aby przykryć składniki ,nałożyć pokrywkę i piec(dusić) w temp.200stop. około 2 godzin.
15 min przed końcem potrawę odkryć, położyć na wierzchu confit z kaczki, posypać okruchami z bułki i zapiec do końca.
Posypać świeżym tymiankiem (pietruszką) i serwować z bagietką lub naszym polskim żytnim chlebem.

Posypka z bułki.
Bułkę bez skórki rozdrobnić, można w blenderze lub poszarpać palcami. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz gęsi z czosnkiem i lekko zrumienić .

Myślę, że podany przepis może być inspiracją i możemy go dostosować do naszych polskich realiów. Smak będzie trochę inny ,ale dobry. Cassoulet, podobnie jak bigos, bardzo dobrze smakuje odgrzewany.


3 komentarze:

  1. Ale wypas! Tym można karmić chłopów od młocki i to pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danie z fasolą.Przyrządziłam sporą ilość i okazało się,że najlepiej smakowało za trzecim razem.Pyszny wypas !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne danie z fasolą.Przyrządziłam sporą ilość i najlepiej smakowało trzeciego dnia.Pyszny wypas!

    OdpowiedzUsuń