.

środa, 16 listopada 2011

Kreteńskie (nie kretyńskie) bułeczki.



Doskonałe na śniadanie domowe, dla dziecka do szkoły, jak i do czerwonego barszczu.

Składniki na 9 bułeczek.
250g mąki
2,5 dag drożdży
0,5 łyżeczki cukru
100 ml letniego mleka
2 żółtka
50g stopionego masła
1/3 łyżeczki soli
Na wierzch :100 g sera feta
2 cebulki
2 łyżki oregano
białko do posmarowania

 

Zrobić zaczyn - drożdże, cukier, połowa mleka,2łyżki mąki, pozostawić na 10-15min.
Dodać resztę składników ,wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Fetę też pokroić w kostkę.
Z wyrośniętego ciasta wyrobić 9 placuszków ,posmarować białkiem.
Wierzch posypać cebulką, serem i oregano. Odstawić na 15min.
Piec w temperaturze 180oC na złocisty kolor, około 20min.

Jeżeli nie lubimy cebulki i fety, posypmy tylko ziołami lub żółtym serem.
Jeżeli nie chcemy wytrawnych dajemy kleks powideł-ale to już nie są kreteńskie.
Inspiracja zawsze mile widziana.

4 komentarze:

  1. Podziwiam Twoje przepisy. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie skierowanym do blogerów prowadzących blogi kulinarne organizowanym przez proucenta h

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne bułeczki.Ela

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj je piekłam. Wyszły przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam, wyszły świetnie - zmieniłam troche skład, bo zamiast fety dodałam tofu wędzone polsoja. Wyszły znakomite. Dzięki za przepis! :-)

    OdpowiedzUsuń