.

czwartek, 21 lipca 2011

Generał z Markizem – czyli kurczak na butelce z piwem.



Generał z Markizem.
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć vegetą i przyprawą fajita. Można użyć ulubionych ziół i przypraw. Ważne żeby kurczak odstał , a mięso kurczaka przeszło aromatem przypraw. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Usunąć etykietkę z butelki ( namoczyć piwo w wodzie). Nadziać  kurczaka na butelkę z piwem, tak by szyjka butelki wystawała na zewnątrz, a wypływające piwo spływało po mięsie kurczaka. Całość ustawić  na blasze ( naczyniu do zapiekana) i piec z włączonym termo obiegiem około 90 minut w temperaturze 170oC. Po ½ godzinie dołożyć  obrane ziemniaki. Tak upieczony kurczak jest aromatyczny i bardzo soczysty.



Przepis autorstwa M.Gessler, który zobaczyłem w programie „Kuchenne rewolucje”. Nie jestem zwolennikiem tego typu programów robionych pod publiczkę, ale przepis postanowiłem sprawdzić.

2 komentarze:

  1. Słyszałam o tym sposobie, jednak nie odważyłam się wciskać "kuraka" na butelkę. Bardzo oryginalnie i smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak patrze na tego kurczaka Panie Edwardzie to robie sie glodny. Grzesiek

    OdpowiedzUsuń