.

sobota, 11 czerwca 2011

Filet z flądry w sosie winno-śmietanowym.


2 flądry
1 cukinia
1 serek śmietankowy (serdelek)
100ml śmietany 36%
100ml wina białego
2 łyżki masła
sól, pieprz świeżo zmielony
sok z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku

Rybę oczyścić, zdjąć skórę. Jeżeli mamy filety ,to problem z głowy.
Rybę posolić ,popieprzyć, skropić sokiem z cytryny, położyć wiórki masła i upiec  w piekarniku , 15 min, temp.200oC.  Czas pieczenia zależy od grubości ryby.

Cukinię pokroić w cienkie plasterki i blanszować  2 min we wrzącej, osolonej wodzie.
Plasterki cukinii układamy na upieczonej rybie, polewamy roztopionym masłem i wkładamy do piekarnika pod grill, aby cukinie lekko się zarumieniły.

Sos  - Do rondelka  wlać wino, zredukować do 1/3,dolać śmietankę i serek. Podgrzewać, mieszając  aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Dodać sól, pieprz i szczypiorek.
Podajemy z makaronem.
 Cytat  prof. teologii i wybornego znawcy kuchni Josefa Imbacha -"makaron nie powinien być oczywiście miękki jak serce skruszonej grzesznicy, lecz serwowany al dente".

Oczywiście młode ziemniaczki posypane koperkiem też będą znakomite.

2 komentarze:

  1. Ale ta fladra to sie chyba utopila, bo jej w ogole nie widac na talerzu ;((

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to nie widać,a olbrzymie łuski(z cukinii).Filet z flądry jest zazwyczaj cienki i nieduży.A Christopher miał taką wizję-niespodziankę.:)

    OdpowiedzUsuń