.

wtorek, 17 maja 2011

Fiołkowa sałatka z marynowanymi pomarańczami.



2 pomarańcze
1 główka sałaty cukrowej albo lodowej
100 ml.aceto balsamico di Modena
40 ml. likier pomarańczowy cointreau
Pestki uprażonej dyni
Miniaturowe bratki
Oliwa extra virgin
Zielony pieprz z zalewy
Oliwki faszerowane papryczkami
Sól

Sałatka fiołkowa w wersji hard


Pomarańcze obrać i pokroić w plasterki. Marynować w aceto  balsamico di Modena wymieszanym z likierem Cointreau przez około 1 godzinę.
Na paterze ułożyć sałatę, wyjęte z octu plastry pomarańczy , posypać bratkami i ziarnami uprażonej dyni.
Polać sosem:  balsamico z marynaty do którego dodać oliwę extra virgin  i sól. Sałatkę serwować schłodzoną.

Wersja hard: dodatkowo posypać zielonym pieprzem z zalewy  i oliwkami.

PS. Sałatkę nazwałem fiołkowa, powinno być bratkowa. W końcu fiołki są też kwiatami jadalnymi. Podając sałatkę dzieciom nie dodajemy do marynaty likieru. Marynujemy w samym balsamico.

2 komentarze:

  1. bratki to fiołki trójbarwne, więc w zasadzie żadna pomyłka nie zaszła :)

    OdpowiedzUsuń