.

wtorek, 5 kwietnia 2011

Butaniku w tempurze Christophera.


180 gramów schab
½  łyżeczki  pasta wasabi
2  łyżki  sosu sojowego kikkoman
½  łyżeczki  utartego imbiru
2 łyżki mirin – japońska słodka  sake podawana na gorąco

Ciasto tempura:
½  szklanki mąka pszenna
½ szklanki mąka kukurydziana
Bardzo zimna woda  gazowana

1 szt. pomidor
4 szt. pieczarki
1 mały pęczek szczypiorku
Sałata mix

Schab pokroić w bardzo cienkie plasterki i jeszcze je trochę rozbić. Pastę wasabi, sos sojowy, imbir i sake, wymieszać i posmarować kotlety. Zamiast sake można skropić odrobiną słodkiego acetto balsamico.
Z mąki i wody zrobić ciasto, gęstości śmietany.
 Maczać kotlety i smażyć na głębokim tłuszczu.
Na talerzu rozłożyć sałaty i przesmażone pocięte w plasterki pieczarki.
Sałatę skropić odrobiną oliwy i  acetto balsamico.
 Układać  usmażone w tempurze plastry schabu, przekładając je zgrillowanymi plastrami pomidora. Całość posypać pokrojonym  drobno szczypiorkiem.

PS.butaniku to znaczy  po japońsku wieprzowina.




1 komentarz:

  1. Zielono mi...Apetycznie prezentuje się ten japoński butanik.:)

    OdpowiedzUsuń