.

środa, 23 marca 2011

Wieprzowe curry z jabłkiem.

 Składniki:
30-40dag szynki ew. łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę.
1 duże jabłko pokrojone w kostkę.
1 duża cebula pokrojona w kostkę.
1 ząbek czosnku.
2 łyżeczki curry indyjskiego.
1 garść rodzynek.
1 szklanka bulionu warzywnego.
3 łyżki oleju.
1 łyżka masła.
Wykonanie:
Oprószone mąką mięso zrumienić na mieszance oleju z masłem.
Zdjąć mięso i wrzucić na pozostawiony tłuszcz jabłko,cebulę,czosnek i curry
Chwilę dusić,aż cebula zmięknie.
Dodać mięso ,bulion i wyparzone rodzynki.
Zagotować i dusić na wolnym ogniu około 10 min (do miękkości) i częściowego zredukowania bulionu w celu wytworzenia sosu.

Podawać z ryżem.

2 komentarze:

  1. Może nie powinnam się do tego przyznawać, ale bardzo lubię wieprzowinę... a w indyjskim klimacie - jakby idealne dla mnie! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie curry.Proponowana wersja z jabłkiem no,no...zapowiada się zachęcająco.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń