.

czwartek, 18 listopada 2010

Schab zapiekany pod kołderką.






Dno naczynia do zapiekania wysmarować smalcem lub innym tłuszczem. Osobiście, jeżeli chodzi o kotlety schabowe jestem za smalcem.


Cebulę pokroić w krążki i krótko zeszklić. Położyć w naczyniu do zapiekania, jako pierwszą warstwę.


 Następnie, schab pokroić ( w przypadku moim 3 sztuki ) na 1/5 cm. plastry.Schab z każdej strony uderzyć lekko 2 razy tłuczkiem do mięsa, posolić, oprószyć pieprzem i położyć na cebuli.

Teraz układać plastry ananasa lub jabłek (winne). Można to i to.

Całość posypać startym żółtym serem np.gouda i lekko posmarować majonezem.

W celu uzyskania ładnej brązowej skorupki, majonez należy posypać bułką tartą.

Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 oC  około 1 godzinę.

 



Danie to można zrobić dla większej ilości osób np. w naczyniu do tarty albo na blasze.

1 komentarz: