.

niedziela, 14 listopada 2010

Racuszki z jabłkami.



 Smażymy racuszki!

2 szklanki mleka
3 szklanki mąki
3 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
1 duże jajko, szczypta soli 
2 duże jabłka pokrojone w kostkę.

Zrobić rozczyn: 2łyżki mąki ,drożdże ,0,5 szklanki letniego mleka ,cukier, zamieszać i odstawić na 15min, aby drożdże zaczęły działać.
Następnie dodać resztę składników, dobrze wymieszać i poczekać aż ciasto podrośnie.
Wsypać pokrojone jabłka, albo  i nie, jeżeli chcemy mieć racuszki bez jabłek.

Smażyć na oleju, uważać na temperaturę. Zbyt wysoka spowoduje szybkie przypalenie, a ciasto w środku będzie surowe.
Łyżkę, którą nakładamy ciasto na patelnię maczać w kubku z zimną wodą, aby lepiej spadało.

 Do racuszków możemy podać śmietanę, konfitury ,ale równie wyśmienite są posypane cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Ale kuszą te racuszki,aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zajadam się tymi racuszkami:-) Są pyszne!!! Ja dodałam do ciasta odrobinę więcej cukru, bo miałam kwaśne jabłka. Gorąco polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam, pyszne... ale moje tak puchato jak Twoje na zdjęciu długo nie wyglądały.

    OdpowiedzUsuń