.

piątek, 17 kwietnia 2009

Sałatka La Rosso z wędzonym łososiem.

Składniki na 1 porcję

4-5 gatunków sałat
5-6 suszonych pomidorów (włoskich z słoika) pokrojonych w paski
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki
uprażone pestki słonecznika
10 dkg łosoś wędzony pokrojony w małe kawałki
sos vinaigrette (proszę użyć oliwki w której są pomidory)

Etapy przygotowania

Sałaty rwiemy rękoma na kawałki i mieszamy z bardzo cienko pokrojoną papryką. Układamy na talerzu. Na sałatach kładziemy pokrojone w paski suszone pomidory, posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i układamy kawałki wędzonego łososia.
Całość polewamy sosem vinaigrette. Dla przypomnienia sos vinaigrette – ząbek czosnku, 1 mała łyżeczka musztardy Dijon, jasne aceto balsamico de Modema, odrobinę soli teraz, ponieważ w oleju sól się nie rozpuści. Wszystko wymieszać i dolewać oliwy z oliwek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz