Kotlet schabowy po chłopsku |
Pomyślałem sobie – co można dodać i jak podać schabowego żeby był trochę inny od tradycyjnego. Wyszło mi takie zestawienie. Jeszcze uwaga. Należy pamiętać że przy smażeniu np. kotletów w panierunku, tłuszczu na patelni lepiej żeby było więcej niż mniej. Ważna jest temperatura tłuszczu na patelni , nie powinna być za niska, ponieważ nasza bułka się napije i kotlet będzie niesmaczny.
1. Kotlet schabowy po myśliwsku
Kotlet schabowy po myśliwsku |
Wszystkie warzywa i kiełbasę przesmażyć na oleju, przełożyć do rondelka zalać odrobiną bulionu z drobiu, poddusić, popieprzyć, dodać trochę koncentratu i na końcu 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% , odrobinę cukru do smaku.
Kotlety posolić , popieprzyć, posypać mąką, strzepnąć nadmiar i usmażyć. Usmażone kotlety zalać sosem myśliwskim. Smacznego.
Kabza Juhasa |
2. Kabza Juhasa
Duży rozbity kotlet schabowy b/k , posolić popieprzyć. Na połowę kotleta położyć plasterek szynki, 3 plasterki ogórka konserwowego i kilka plasterków podsmażonych pieczarek. Złożyć, panierować , usmażyć. Na usmażony kotlet położyć jeszcze kilka przesmażonych pieczarek, plasterek sera i zapiec. Podając, roztopiony ser posypać cienko pokrojonym szczypiorkiem.
3.Kotlety po francusku z musztardą
2 łyżki musztardy Dijon z gorczycą wymieszać z 2 łyżkami bulionu i 2 łyżkami oliwy. Rozbite kotlety posolone i popieprzone posmarować marynatą, zawinąć w folię, wstawić na 2 godziny do lodówki. Kotlety smażyć razem z marynatą na ostrym ogniu, a następnie zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i dusić jeszcze około 6 minut.
Kotlet schabowy po grecku |
4. Kotlety po grecku
Kotlety schabowe b/k obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar, usmażyć. Położyć na blaszce do zapiekania i na każdym kotlecie położyć plasterki pomidora bez skórki, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem , na pomidorach ułożyć kawałki greckiej fety i pokrojone zielone oliwki. Całość posypać świeżym tymiankiem i rozmarynem. Skropić oliwą i zapiekać 10 minut w temperaturze 200 C.
5. Schabowy po parysku z suszonymi pomidorami
Ciasto w którym będziemy maczać kotlety robimy następująco. 4 jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy odrobinę soli i ubijając jajka dodajemy mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Można dodać trochę wody mineralnej. Do ciasta dodajemy pokrojone w cienkie paski włoskie suszone pomidory, posiekane listki pietruszki i bazylii. Całość dokładnie wymieszać. Kotlety obtaczamy w mące, nadmiar jak zwykle strzepujemy i maczamy w cieście. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
6.Kotlet schabowy babuni
Rozbity i doprawiony kotlet zalać naturalnym jogurtem i odstawić na 10 godzin do lodówki. Wyjąć z jogurtu. Panierować – mąka, jajko, bułka tarta. Kotlet bardzo soczysty.
7. Kotlet schabowy po góralsku
Kotlet schabowy rozbić. Posolić, popieprzyć, posmarować musztardą i położyć 2 plasterki grillowanego bekonu. Złożyć na pół, panierować, usmażyć. Podać z zasmażaną kapustą. Musztarda + bekon daje bardzo dobry smak.
8.Kotlet schabowy po kowalsku
Schabowy doprawić, panierować i usmażyć. Cebulę w piórka, zeszklić na patelni, dodać do cebuli curry, sól i pieprz. Poddusić 3 minuty i położyć na usmażony kotlet. Posypać żółtym serem. Na ser 1 łyżeczkę majonezu i 1 łyżeczkę ketchupu. Zapiec w piekarniku.
Zebrało mi się na tydzień plus 1 dzień. Tak naprawdę to najbardziej smakuje mi tradycyjny świeży (nie rozmrożony ) kotlet schabowy z kością, przyniesiony od rzeźnika i usmażony na smalcu i do tego zasmażana kapusta i młode ziemniaczki. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz