.

poniedziałek, 23 marca 2009

Zupa Balaton


Wczoraj ugotowałem tą zupę. Jako że kuchnią zajmuję się od dawna, właściwie to już nie pamiętam kiedy ugotowałem coś pierwszy raz, ale na pewno ponad 30 lat temu. Przepis na tą zupę w wykonaniu Pana Remiszewskiego widziałem w TV i zapisałem sobie chyba też w tym okresie. Mam 4 grube zeszyty przepisów i często do nich sięgam. Zupa ta najlepsza jest na drugi dzień.

Składniki :

4 ziemniaki pokroić w drobną kostkę
2 cebulę w kostkę
3 zielone papryki w kostkę
2 laski kiełbasy np. śląska pokrojona w paseczki
1 łyżeczka kminku
Sól, pieprz, natka pietruszki, maggi
3 łyżki koncentratu pomidorowego
200 ml. śmietany kwaśnej 18%
1 łyżka mąki
1 ½ l. wywaru czystego najlepszy jest wołowy
Olej do smażenia
Mała papryczka chilli
1 łyżeczka natki pietruszki

Wykonanie:

Do gotującego się czystego wywaru dodajemy kminek i pokrojone ziemniaki. W czasie gdy gotują się ziemniaki, podsmażamy najpierw cebule, potem paprykę. Smażymy do miękkości. Kiełbasę smażymy na osobnej patelni. Następnie wszystko przekładamy na jedną dużą patelnię. Dusimy podlewając bulionem. Do gotujących się ziemniaków dodajemy papryczkę i zawartość patelni. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy zaprawiony śmietaną wymieszaną z mąką. Doprawiamy maggi, pieprzem, ew. solą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz