.

poniedziałek, 23 marca 2009

Jaja eklery

Składniki:

2 jajka bardzo świeże
Sól
Ocet
Mąka, jajko, bułka tarta,

Starty ser
Frytura

Sposób wykonania:

Jajka umyć, wbijać kolejno na spodek i wlewać tuż nad poziomem wrzącej, lekko zakwaszonej wody, tak aby żółtko pozostało w środku białka. Jajka powinny być bardzo świeże.  Gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć do bardzo zimnej z dodatkiem kostek lodu wody. Ostudzić i osuszyć na papierze kuchennym.  Posypać mąką, panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Bułkę tartą, można wymieszanej drobno startym serem i pieprzem. Smażyć 2 minuty w frytkownicy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz