.

piątek, 21 lutego 2014

Zupa krem z selera z chipsami z buraka.


Cream of celery with beetroot chips.


Składniki.
60dag selera korzeniowego
2 cebulki
100g serek śmietankowy-serdelek
1l bulionu
1 burak
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szczypty soli morskiej

Wykonanie.
Obrany seler pokroić na półplastry, cebulę w piórka. Zalać bulionem i gotować do miękkości ,20-30 min.
Zmiksować, dodać serek śmietankowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
W trakcie gotowania zupy przygotować chipsy.
Obranego buraka pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki  i usmażyć na chrupko w mocno rozgrzanej oliwie. Można to zrobić na patelni lub frytkownicy. Wyjąć, osuszyć i posypać kryształkami soli morskiej.
Zupkę nalać do talerzy i dorzucić kilka chipsów buraczanych.

Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Szczególnie ujęły mnie te chipsy Super dodatek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ te chipsy fajowo wyglądają!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Deliciosa propuesta para los días de frío... Genial!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Selera nie lubię, ale te buraczkowe chipsy chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam już krem z selera i był genialny- aksamitnie pyszny, ale chipsy z buraka to dla mnie zupełna nowość:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a takie pieczone chipsy, myślisz będą pasowały? Bo pomysł genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm wspaniale wygląda.Ciekawa jestem tych buraków. Muszę kiedyś spróbować.
    U mnie krem będzie jutro, ale zielony ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. jestem bardzo ciekawa smaku :) seler jest dosc intensywny

    OdpowiedzUsuń